Hlavní obsah

Američanovi museli amputovat všechny končetiny. Nakazil ho jeho pes

Novinky,

Gregu Manteufelovi z amerického Wisconsinu se v červnu tragicky proměnil život. Musely se mu amputovat ruce a nohy poté, co způsobila smrtelně nebezpečnou krevní infekci v jeho těle slina od psa – s největší pravděpodobností jeho vlastního. Informoval o tom list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osmačtyřicetiletý Američan poté, co se mu do krevního oběhu ze psích slin dostala bakterie Capnocytophaga canimorsus, trpěl sepsí neboli otravou krve. Jde o bakterii vyskytující se u psů i koček která může vyvolat u lidí život ohrožující infekci.

Více než 99 procent lidí na světě tento problém nikdy nepostihne.
Silvia Munoz-Priceová, lékařka

Když pak na infekci začal Manteufelův organismus reagovat takzvaným septickým šokem, jeho žena Dawn přivolala lékařskou pomoc, napsala agentura Reuters. Podle jejích slov byl manžel v kontaktu se psy prakticky celý život a až do oné kritické chvíle se nic nestalo.

Krvavé skvrny jako modřiny

Jak infekce probíhala a jak se projevila? Nejprve horečkami a zvracením, sepse však nakonec způsobila, že Manteufelovi se na těle objevilo několik krevních skvrn, které vypadaly jako modřiny – konkrétně zejména na hrudi a obličeji, ale i na zbytku těla.

Lékaři se pokusili zastavit infekci antibiotiky. Jenže to zablokovalo průtok krve a způsobilo, že některé tkáně i svaly odumřely.

Podle novin The Washington Post tudíž následně museli amputovat muži nohy od kolen dolů, stejně tak i části rukou s dlaněmi, aby mu zachránili život.

Doktorka Silvia Munoz-Priceová, specialistka na infekční onemocnění z lékařské fakulty Medical College of Wisconsin, vysvětluje, že je toto infekční onemocnění poměrně vzácné a postihnout může spíše jedince se slabou imunitou.

„Více než 99 procent lidí na světě tento problém nikdy nepostihne,“ uzavřela podle deníku The New York Post.

Rodina nyní shání prostředky, i formou sbírky, na další operace a protézy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám