Hlavní obsah

Jsme na cestě k nové léčbě AIDS, tvrdí hongkongští vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Vědecký tým z Hongkongské univerzity oznámil, že možná našel způsob, jak „funkčně léčit” napadení virem HIV, který vyvolává syndrom získaného selhání imunity, tedy AIDS. Výzkumníci věří, že nová průlomová protilátka by se mohla užívat při prevenci i samotné léčbě. O objevu informoval odborný časopis Journal of Clinical Investigation.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Možná léčba viru HIV podle hongkongských odborníkůVideo: Reuters

 
Článek

Tým kolem profesora Čchen Č'-weje výzkum uskutečňuje v době, kdy Čína čelí sílící epidemii HIV mezi vysoce rizikovými skupinami včetně homosexuálů a sexuálních pracovnic. V Číně je HIV nakaženo zhruba 850 000 lidí, uvádí organizace AIDS Data Hub.

Neodhalitelné množství viru

Čínská protilátka, která už byla testována na myších, dokáže virus kontrolovat a odstraňovat napadené buňky. „Protilátka bude schopna jako první potírat různé druhy HIV,” je přesvědčen Čchen.

Lidé napadení HIV mohou nyní držet virus pod kontrolou s pomocí antivirotik. Lék je nutné brát denně a neumí likvidovat napadené buňky. Nová léčba slibuje očkování jednou za tři měsíce.

Funkční léčba podle něj znamená, že množství viru v těle bude tak nízké, že bude neodhalitelné, a to po dobu podávání injekcí s protilátkou. Na očkování by pacienti chodili jednou za čtvrt roku nebo i méně často.

Lidé napadení HIV mohou v současnosti držet virus pod kontrolou s pomocí antivirotik, která zabraňují tomu, aby napadl další buňky. Lék je však třeba brát denně, navíc nedokáže likvidovat už napadené buňky. Virus tak proto může dál existovat a znovu se projevit, pokud pacient lék řádně neužívá.

Je třeba trpělivost

I když jsou výsledky hongkongských vědců slibné, následovat musí klinické testy. Protilátka by se tak mohla na trhu objevit za tři až pět let.

„Vlády jsou tu velmi pomalé v zavádění programů. Takže samotná skutečnost, že lék je k dispozici, ještě neznamená, že se dostane k lidem nebo že bude mít nějaký dopad,” upozornil Andrew Chidgey z hongkongské organizace AIDS Concern.

Počet lidí nakažených virem HIV se zvyšuje i v Česku. Celkový počet těchto případů u nás od roku 1985 vzrostl na 3238. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám