Hlavní obsah

Revoluční raketoplán pro turisty překonal rychlost zvuku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromá společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona oznámila, že její vesmírná loď Virgin Space Ship Unity určená pro placené turistické výlety do vesmíru ve čtvrtek úspěšně dokončila svůj první nadzvukový, raketově poháněný let. Test se uskutečnil tři a půl roku poté, co sesterskou loď během tehdejšího zkušebního letu zničila nehoda a usmrtila jednoho pilota.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírná loď pro turisty absolvovala první nadzvukový letVideo: Virgin Galactic, Reuters

 
Článek

V současnosti společnost podnikatele Bransona zahajuje poslední části testovacího programu Unity. O aktuálních letových zkouškách informovala agentura Reuters.

Novou kosmickou loď zkonstruoval vlastní výrobní panel společnosti Virgin Galactic, firma Spaceship Company. Na konci procesu mají být cestující nadšení z neobvyklé atrakce – vzrušující krátké cesty do vesmíru. A to jako vůbec první kosmičtí turisté v historii lidstva, kteří poletí bez předchozího výcviku.

Loď nejprve vyneslo letadlo

Raketová jednotka se nejprve připojila k letounu WhiteKnightTwo na letišti v Mohavské poušti v Kalifornii, asi 160 kilometrů severně od Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

Richard Branson se svým raketoplánem Virgin Space Ship Unity

Raketoplán Unity byl poté vynesen zmíněným velkým letadlem, ve výšce 14 kilometrů se oddělil a pokračoval pomocí svého hybridního raketového pohonu. V průběhu letu dosáhl nadzvukové rychlosti až 640 m/s (2300 km/h).

Nakonec Virgin Space Ship Unity bezpečně dosedla zpět na přistávací dráhu.

Už je 700 natěšených zájemců

Dvoupilotní loď se šesti cestujícími je navržena tak, aby dosáhla nadmořské výšky 100 kilometrů (hranice vesmíru) a poskytla lidem na palubě několik minut pocitu beztíže a strhující pohledy na Zemi.

K vesmírným letům, které budou stát 250 tisíc dolarů (přes pět miliónů korun) pro jednoho, se již přihlásilo skoro 700 zájemců.

Co se týká cestování a překonávání rychlostí, Branson se angažuje i v jiných oblastech. Novinky v prosinci psaly o dalším kroku k uvedení revolučního dopravního systému hyperloop (kapsle pohybující se v tubusu) do reality. Společnost Virgin Hyperloop One, která jej jako jedna z mála vyvíjí, totiž úspěšně otestovala tlakové uzávěry a dosáhla nového rychlostního rekordu 387 km/h.

S nápadem na hyperloop přišel sice roku 2013 miliardář Elon Musk, dal jej však volně k dispozici a dále se zabývá svou automobilkou Tesla a rovněž vesmírným turismem se společností SpaceX. Nejdále s hyperloopem pokročila Hyperloop One, kterou založili Josh Giegel a Shervin Pishevar. Loni se k nim přidal právě šéf Virginu Branson – a projekt se přejmenoval na Virgin Hyperloop One s Bransonem jako nevýkonným ředitelem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám