Hlavní obsah

NASA vypustí družici, která pomůže s pátráním po životě mimo sluneční soustavu

Novinky,

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámili brzké vypuštění dalšího „lovce planet“ do vesmíru. Družice Transity Exoplanet Survey Satellite (TESS) absolvuje dvouletou průzkumnou misi, která bude odhalovat dosud neznámé světy mimo naši sluneční soustavu, kde se navíc teoreticky může vyskytovat i život. Start sondy se plánuje na 16. dubna, kdy ji má do kosmu vynést raketa Falcon 9.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA vyšle do kosmu satelit, který bude pátrat po životě mimo naši sluneční soustavuVideo: Reuters

 
Článek

Jak informuje agentura Reuters, s využitím kamer na širokoúhlém poli je TESS navržena tak, aby skenovala až 200 tisíc nejjasnějších hvězd v okolí (v „okolí“ z vesmírného hlediska) Slunce při hledání exoplanet, tedy planet mimo naši sluneční soustavu.

Půjde o doteď neznámé světy – od planet velikosti Země až po skutečné plynné obry.

Zjistit, na které planety namířit teleskopy

Podle úřadu NASA má mise nalézt exoplanety, které pravidelně blokují část světla z hostitelských hvězd. Jde o události, které se nazývají tranzity. Jakmile planety procházejí před svou hvězdou, blokují některé světlo a způsobují pokles jasu.

TESS rozpozná tyto poklesy a poté použije k určení základních vlastností planet, jako je velikost a způsob jejich oběhu kolem své hvězdy.

„Družice tedy bude hledat planety kolem jiných hvězd tím, že bude sledovat, jak planeta prochází před hvězdami. To nám ukáže, které hvězdy musíme zkoumat, abychom mohli poté konkrétní planety studovat podrobněji, načež budeme vědět, že právě k nim máme obrátit speciální teleskopy. Zejména nový a již připravovaný Vesmírný dalekohled Jamese Webba,“ vysvětlil pro agenturu Reuters astrofyzik z NASA Paul Hertz.

„S velkými dalekohledy budeme moci hledat různé znaky v atmosférách těchto planet, které by nám mohly prozradit, z čeho se planety skládají i zda mají v atmosféře takové druhy plynů, které jsou na Zemi známkou života. Sama o sobě nemůže TESS najít formy života, avšak pomůže nám právě zjistit, kam nasměrovat dané teleskopy,“ upřesnil.

Sonda, která se v současné době nachází ve Spojených státech v Kennedyho vesmírném středisku na floridském Mysu Canaveral, váží asi 317 kilogramů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám