Hlavní obsah

Obří teleskop Jamese Webba půjde na sto dní k ledu. Doslova

Novinky,

Vesmírný dalekohled Jamese Webba, pomyslný nástupce známého a dosluhujícího Hubbleova teleskopu, se připravuje na stodenní pobyt v ledu. Nepůjde však o žádný „odpočinek“. Vědci z NASA jej totiž podrobí hlubokému zmrazení, takzvanému kryogennímu testu, aby se ujistili, že bude moci fungovat i v chladném vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teleskop Jamese Webba půjde na sto dní k leduVideo: AP

 
Článek

Teleskop Jamese Webba pomocí kryogenního testu má na start mise, plánované již na příští rok, připravit Johnsonovo vesmírné středisko Národního úřadu pro vesmír a kosmonautiku (NASA) v americkém Houstonu. Po sérii úspěšných testů, kdy například zkoumali, zda Webb přežije start rakety, jej tam převezli v první polovině května. [celá zpráva]

Nyní je třeba dokázat, zda přístroj zvládne extrémně chladné podmínky, teplotu až -253 °C.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace dokončeného teleskopu Jamese Webba.

V diagnostické komoře Johnsonova vesmírného střediska se v minulosti testovaly i komponenty programu Apollo, který nakonec v roce 1969 dostal americké astronauty na Měsíc.

Dalekohled bude pozorovat nejen historii kosmu

„Webb je větší než Hubble, navíc operuje v infračerveném záření,“ upřesnil pro agenturu AP hlavní odlišnosti od Hubbleova teleskopu vedoucí programu Webbova dalekohledu Eric Smith z NASA. Dokáže tak pohlédnout skrze prachová mračna na dodnes se formující hvězdy.

Na rozdíl od svého předchůdce se dalekohled Jamese Webba nebude pohybovat na nízké oběžné dráze, ale bude umístěn asi 1,5 miliónu kilometrů od Země, na opačné straně než Slunce.

Dalekohled tam dopraví raketa Ariane 5, která odstartuje v říjnu roku 2018. Mezi hlavní cíle bude patřit zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po Velkém třesku a pátrání po životě mimo sluneční soustavu.

„Teleskop prozkoumá každou etapu historie našeho vesmíru,“ uvedla již dříve NASA. Jde o její projekt ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Kanadskou kosmickou agenturou (CSA).

Reklama

Související témata:

Související články

Dalekohled pohlédl do nitra sousední galaxie

Teleskopu VISTA Evropské jižní observatoře (ESO), jejímž členem je i Česko, se podařilo detailně zachytit trpasličí galaxii s miliónem hvězd. Naše sousední...

Výběr článků

Načítám