Hlavní obsah

Záhada zmizelé pilotky Amelie Earhartové je zřejmě po 80 letech vyřešena

Novinky,

Vědci z University of Tennessee pravděpodobně objasnili záhadu osudu nejslavnější letkyně a světové celebrity, Američanky Amelie Earhartové (1897-1937). Výzkumníci z USA potvrdili teorii, že Earhartová havarovala na tichomořském ostrově Nikumaroro, který je součástí souostroví Kiribati, a zemřela tam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záhada úmrtí nejslavnější letkyně Amelie Earhartové se zřejmě vyřešilaVideo: AP

 
Článek

Amelia Earhartová z texaského Atchinsonu byla první ženou, které Národní letecká asociace (National Aeronautic Association) udělila pilotní licenci. Rovněž první ženou, která sólově přeletěla Atlantik. Stalo se tak roku 1932, let trval 15 hodin.

Jak připomíná agentura AP, dne 17. března 1937 Earhartová zahájila svůj první pokus o let kolem světa, havárie však toto dobrodružství ukončila na Havaji.

V červenci téhož roku ona a její navigátor Fred Noonan zmizeli nad Tichým oceánem, když se pokoušeli obletět Zemi podél rovníku. Naposledy byli spatřeni 2. července 1937, když se na palubě svého dvoumotorového letadla Lockheed L-10 Electra vydali z Nové Guineje na poslední etapu cesty.

Nejsou důkazy, že by o její tělo nešlo

Zmizení pilotky se stalo jedním z největších tajemství 20. století. Došlo palivo a stroj havaroval na moři? Mělo letadlo potíže s motorem?

Její nejasný konec dal vzniknout i několika konspiračním teoriím. Podle jedné ji zajali Japonci, podle jiné zase byla její havárie jen záminkou pro letecký průzkum japonských vojenských základen v oblasti a letkyně nadále žila v ústraní pod změněnou identitou.

Foto: Reuters

Po 80 letech se objevilo video s Amelií Earhartovou

Podle další teorie pád letadla přežila a zemřela až za několik týdnů na pustém ostrově Nikumaroro. S touto verzí přišla v roce 2014 skupina vědců organizace TIGHAR (Mezinárodní skupina pro záchranu historických letadel). Tvrdili, že se jim podařilo identifikovat její ostatky, jež byly nalezeny na zmíněném ostrově již v roce 1940. Jejich tvrzení podporuje i nález z roku 1991, kdy byl na pobřeží atolu nalezen hliníkový plát s otvory po nýtech, který odpovídal vybavení letounu Lockheed Electra.

Nejnovější studie amerických expertů z University of Tennessee, publikovaná v odborném časopise Forensic Anthropology, podporuje právě tuto teorii, že kostra nalezená v roce 1940 na tichomořském ostrově může patřit jí. Je však třeba doplnit, že se tato kostra ztratila. Vědci však nyní přezkoumávali písemné údaje, které dal dohromady lékař D. D. Hoodless, když ostatky tehdy popisoval.

Vědecký tým při tom využil moderní forenzní antropologické techniky, které samozřejmě nebyly ve 40. letech k dispozici, k určení pohlaví kostry. Výsledky naznačují, že kostra nalezená na ostrově Nikumaroro skutečně nebyla mužská, ale ženská – a patřila pravděpodobně Earhartové.

Údaje ukazují, že kosti mají větší podobnost s ní než s 99 procenty jedinců ve velkém referenčním vzorku, píše AP. Odborníci také porovnali velikost kostí s kusy jejího oblečení. „Dokud nejsou předloženy konečné důkazy o tom, že pozůstatky nejsou Amelie Earhartové, nejpřesvědčivějším argumentem je, že jsou její,“ konstatoval podle AP vědec Richard Jantz.

Věří, že Earhartová absolvovala nouzové přistání na plochém úseku tohoto korálového útesu, který byl tehdy znám jako Gardner Island.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám