Hlavní obsah

Bezmotorový kluzák vystoupal do výšky 16 kilometrů. Jde o světový rekord

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kluzák Airbus Perlan II vystoupal do historie. Bez motoru se dostal do nadmořské výšky 52 172 stop, což je 15 902 metrů. Tento světový rekord u bezmotorového letounu zdolal v oblasti argentinské Patagonie. Projekt, který odstartoval před více než desetiletím americký miliardář a letecký rekordman Steve Fossett, zkoumá účinky velkých výšek na piloty a letadla a také faktory změn klimatu.

BEZ KOMENTÁŘE: Kluzák Airbus Perlan II vystoupal bez motoru do výšky téměř 16 tisíc metrůVideo: Airbus Group

 
Článek

Historickou misi v kluzáku Perlan II odstartovali pilot Jim Payne s kopilotem Morganem Sandercockem z mezinárodního letiště Comandante Armando Tola v El Calafate v Argentině.

Foto: Airbus

Pilot Jim Payne s kopilotem Morganem Sandercockem

Do takové výšky stroj dostali díky stratosférickým horským vlnám. Jde o stoupající vzdušné proudy, které polární vír pohání ještě výš, několikrát ročně se tak na několika místech na Zemi dotknou až stratosféry.

Perlan II překonal rekord Perlanu I

„Slavíme vítězství v oblasti leteckých inovací a vědeckých objevů. Naše cíle jsou ale ještě výš, budeme pokračovat ve vědeckých experimentech při zkoumání tajemství stratosféry. Zapsali jsme se do historie, ale učení teprve začalo,“ konstatoval Ed Warnock, ředitel projektu Perlan.

Foto: Airbus

Perlan II na přistávací dráze v Patagonii v Argentině

Foto: Airbus

Perlan II

„S každým dalším milníkem v projektu Airbus Perlan Mission II se učíme, jak létat lépe, rychleji a čistěji. Ale zjistili jsme také, že letectví nás stále umí překvapovat. Nacházíme nové hranice, které je třeba pokořit,“ uvedl Tom Enders, generální ředitel společnosti Airbus.

Předchozí světový rekord drží Perlan I, který v roce 2006 dostali zakladatel projektu Einar Enevoldson a hlavní sponzor Steve Fossett do výšky 50 727 stop (zhruba 15 460 metrů). Fossett zahynul roku 2007 při letu nad Nevadskou pouští v USA.

Foto: Airbus

Perlan II

Foto: Airbus

Perlan II

Překonat všechna letadla

Bezmotorové letadlo se snaží ještě více přiblížit okraji vesmíru. Za hranici vesmíru se sice považuje až výška 100 kilometrů, každé „nepatrné“ přiblížení je ale velkým úspěchem.

Cílem projektu Perlan je dosáhnout 90 tisíc stop, tedy více než 27 kilometrů. Šlo by pak o rekord pro jakýkoli stroj na křídlech, s motorem nebo bez.

Foto: Airbus

Perlan II v rekordní výšce téměř 16 kilometrů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám