Hlavní obsah

Uvnitř Měsíce je zřejmě voda, odhalila studie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pólech našeho Měsíce se nachází voda, samozřejmě v pevném skupenství. Vědci jsou už déle přesvědčeni, že to je tím, že tam solární vítr zanesl vodík. Jinde však o vodě, ani ve formě ledu, důkazy nebyly. Z nové studie expertů z Brownovy univerzity v americkém městě Providence ale vyplývá, že i vnitřek Měsíce musí s největší pravděpodobností vodu obsahovat.

Uvnitř Měsíce je zřejmě voda, odhalila studieVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle nové studie, publikované v odborném časopise Nature Geoscience, magma, které vystoupalo před miliardami let z vnitřku Měsíce, uvěznilo vodu v drobných skleněných krůpějích, nalezených v měsíční hornině.

Data z Indické lunární sondy ukazují, že tyto vodu zadržující skleněné kapičky jsou na povrchu Měsíce široce rozšířené.

Výzkumníci tudíž dle agentury Reuters dospěli k závěru, že daná ložiska vody jsou výsledkem výronu magmatu, které pochází z hlubin této přirozené družice Země. To by pak znamenalo, že vnitřek Měsíce musí obsahovat vodu. Její množství si však zatím netroufají odhadovat.

Úkol pro budoucí mise

Nicméně vědci dodávají, že budoucí mise na Měsíci by mohly potenciálně získat vodu z jeho povrchu, což může otevřít dveře tamním delším pobytům.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Voda je oblíbeným prvkem, po kterém astronomové pátrají při výzkumu vesmíru. I slavný astrofyzik Stephen Hawking kdysi prohlásil, že kde je voda, tam může být život. Hledání života se odehrává jak na Marsu, tak kupříkladu na Saturnově měsíci Enceladus. [celá zpráva]

Ani objevy planet podobných Zemi už nejsou tak vzácné, v květnu navíc americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zaznamenal vodní páry na planetě mimo sluneční soustavu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci objevili exoplanetu podobnou Zemi

Mezinárodní tým vědců objevil planetu podobnou Zemi. Podle agentury Reuters ji našli v souhvězdí Velryby, obíhá asi 40 světelných let od našeho Slunce. Nese...

Výběr článků

Načítám