Hlavní obsah

Musíme se vrátit na Saturnův měsíc Enceladus, tvrdí vědci. Může tam být život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přívětivé podmínky pro mimozemský život jsou pravděpodobně mnohem blíž, než je lidé dosud hledali. Na Saturnově měsíci Enceladu. Sonda Cassini během svého posledního průletu zjistila to, co vědci zatím jen předpokládali. Pod povrchem zdánlivě nehostinného ledového světa jsou patrně nejpříhodnější podmínky pro život ve sluneční soustavě. A vědci mají jasno - nastal čas vyslat tam další sondu.

Článek

Enceladus je malý měsíc o průměru zhruba 500 kilometrů s hornatým jádrem a ledovým povrchem. Mezi nimi je stlačena voda v kapalném skupenství, která může reagovat s horninami a poskytovat tak dostatek energie pro podporu mikrobiologického života, konstatoval odborný magazín Science.

Trhlinami v ledovém povrchu Enceladusu vyvěrají gejzíry podpovrchové vody. Vědci už věděli, že tyto gejzíry obsahují stopy metanu, amoniaku, oxidu uhličitého, oxidu uhelnatého, jednoduchých organických molekul, solí a dokonce i silic.

Předpokládali tedy, že voda reaguje s jádrem rozpálenými horninami. Že se obohacuje o v nich obsažené minerály. K podobným procesům dochází také na dnech pozemských oceánů a podle evolučních vědců by mohlo jít o stěžejní proces, který na naší planetě vytvořil příhodné podmínky pro život.

Chyběl jediný důkaz. Molekulární vodík. A ten právě sonda Cassini na Enceladu našla. Zbývá zjistit, zda nezůstalo jen u reakcí, ale jestli už tam vzniklo i něco víc - život. Na to už ale přesluhující Cassini neodpoví. Vědci proto upozorňují, že nastal čas vypravit novou misi.

Reklama

Výběr článků

Načítám