Hlavní obsah

Američtí astronauti byli ve volném kosmu, opravili relé Mezinárodní vesmírné stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Dvojice amerických astronautů, Peggy Whitsonová a Jack Fischer, absolvovala úspěšný pracovní pobyt vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Whitsonové se podařilo vyměnit poškozené datové relé. Úterní neplánovaná pracovní směna zahájila již třetí stovku pobytů astronautů z ISS ve volném kosmu.

Foto: ČTK/AP

Astronauti vyměňují poškozené relé. Vesmírná rekordmanka Peggy Whitsonová je vlevo.

Článek

Pracovní směna vně orbitálního komplexu začala ve 14:06 SELČ a trvala dvě hodiny a 46 minut, informoval americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Whitsonová, která je velitelkou současné posádky stanice, už v neděli připravila náhradní relé vybavené vylepšeným softwarem, které nahradilo zařízení, jež se porouchalo o den dříve. Novinky tehdy informovaly, že posádka nebyla v ohrožení. [celá zpráva]

Musela relé znovu složit

Zatímco Whitsonová vyměňovala důležitou součástku počítačového systému stanice, její kolega Fischer nainstaloval dvě nové antény umožňující bezdrátové vysílání signálu.

Foto: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Astronautka musela relé ve volném prostoru znovu složit z jednotlivých náhradních součástek. Přístroj o hmotnosti 23 kilogramů a rozměrech přibližně mikrovlnné trouby je jedním ze dvou, které kontrolují různá zařízení, včetně solárních panelů, chladicích systémů, radiátorů a robotických přístrojů v americké části stanice.

„Mám dobrou zprávu,” konstatoval mluvčí mise Rob Navias z pozemního řídicího střediska v americkém Houstonu po úspěšné zkoušce nově instalovaného zařízení.

Desátý pobyt Whitsonové ve volném vesmíru

Pro Whitsonovou, která je s více než 560 dny strávenými ve vesmíru rekordmankou mezi americkými astronauty a celosvětovou trojkou, šlo již o desátý pobyt ve volném vesmírném prostoru. Její kolega byl venku teprve podruhé.

Podle údajů NASA členové posádek ISS dosud strávili ve volném kosmickém prostoru během 201 pracovních směn dohromady 1250 hodin a 41 minut.

Reklama

Související články

Sojuz dopravil na ISS dva kosmonauty

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se ve čtvrtek úspěšně připojila ruská kosmická loď Sojuz MS-04 s ruským kosmonautem Fjodorem Jurčichinem a americkým...

Výběr článků

Načítám