Hlavní obsah

Peruánští vědci úspěšně pěstují brambory v podmínkách jako na Marsu

Novinky,

Vědci kvůli misi na Mars simulují na Zemi podmínky odpovídající těm na rudé planetě a zkoušejí v nich pěstovat plodiny. Ke snahám americké NASA přispívají i odborníci z Peru, kteří se snaží vypěstovat brambory v podmínkách, podobným těm na Marsu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V laboratoři v Limě pěstují brambory v podmínkách podobných těm na MarsuVideo: AP

 
Článek

Rostliny by se musely na Marsu vypořádat nejen s tamními na živiny chudými půdami, s řídkou atmosférou, s průměrnou teplotou kolem -60° C, ale také nedostatkem světla.

Mars v krabici

„Máme hotový první prototyp kontejneru, který může simulovat podmínky na Marsu,“ pochlubil se agentuře AP David Ramirez z Mezinárodního centra pro výzkum brambor (International Potato Center) se sídlem v Limě.

Při vývoji zařízení byli v kontaktu s experty z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), kteří znají podmínky panující na planetě díky sondě Curiosity.

V Peru se některé odrůdy brambor běžně rodí ze studené a vyprahlé země.
Mezinárodní centrum pro výzkum brambor

Teploty uvnitř zařízení jménem CubeSat jsou pod bodem mrazu, rovněž je tam vysoká koncentrace oxidu uhličitého a tlak vzduchu odpovídá nadmořské výšce 6000 metrů. Systém osvětlení imituje den a noc na Marsu.

Inspirace filmem

Projekt Brambory na Marsu odstartoval v polovině loňského února. Vědci zasadili bramborové hlízy do daného kontejneru. Použili místní zeminu z Pampas de La Joya. „Zhruba 50 kilometrů od města Arequipa je půda velmi podobná Marsu. To byl úplně nejdůležitější objev,” řekl Ramirez.

Použili také odolnou odrůdu brambor, vzdorující vysokým koncentracím solí v půdě, nedostatku vody či nízkým teplotám. V Peru, Bolívii a Ekvádoru se totiž některé odrůdy brambor běžně rodí ze studené a vyprahlé země.

Pokud dokážeme vypěstovat brambory i v podmínkách, jaké vládnou na Marsu, můžeme nakonec zachraňovat životy na Zemi.
Mezinárodní centrum pro výzkum brambor

Po mnoha pokusech dosáhli úspěchu. „Jak můžeme vidět na videu, rostlina skutečně klíčí,“ dodal.

Na Marsu by byl potřeba skleník

Ačkoli je výzkum stále v rané fázi, nelze vůbec vyloučit, že jednoho dne bude možné pěstovat plodiny přímo na rudé planetě.

Přežití rostlin v otevřené krajině na Marsu by nicméně nebylo možné kvůli nízkému tlaku, teplotě a nedostatku kyslíku. Rostliny by tam ale mohly růst ve speciálních sklenících.

V další fázi experimentu čeká odborníky výroba tří nových simulátorů pro pěstování rostlin v extrémních podmínkách s nadějí na získání širší škály výsledků. Budou také muset ještě zvýšit koncentrace CO2, aby ještě lépe napodobili atmosféru rudé planety.

Pomoc i Zemi

Získané poznatky by mohly pomoci nejen při případné budoucí kolonizaci Marsu, ale dají se využít v suchých pozemských oblastech, které trpí klimatickými změnami a jejichž úrodnost se snižuje.

„Pokud dokážeme vypěstovat brambory i v podmínkách, jaké vládnou na Marsu, můžeme nakonec zachraňovat životy na Zemi,“ uzavřeli vědci z Mezinárodního centra pro výzkum brambor.

Reklama

Související články

Prachovou bouři na Marsu zachytila kamera NASA

Americkému Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se podařilo ve vesmíru pořídit další zajímavé záběry. Tentokrát je má na svědomí jejich sonda...

Výběr článků

Načítám