Hlavní obsah

Slovenka bude velitelkou simulované marťanské kolonie

Bratislava

Slovenka Michaela Musilová se v lednu na základně v poušti v americkém Utahu zúčastní pobytu v simulované marťanské kolonii Mars Desert Research Station. Cílem mise je zjistit, zda by lidé mohli přežít v těchto podmínkách ve skutečné kolonii na rudé planetě.

Foto: SpaceX, Reuters

Společnost SpaceX představila Meziplanetární dopravní systém

Článek

„Stanici je možné opustit pouze ve skafandru a spaní je tam jako v rakvi,“ líčila Musilová zážitky, které ji čekají. „Čeká nás omezené množství jídla, vody, elektřiny i vzduchu. Samozřejmostí je úplné odříznutí od okolního světa, jako bychom byli na jiné planetě,“ uvedla Musilová na pondělní tiskové konferenci v Bratislavě.

Simulovanou marťanskou kolonii tvoří velmi malý obytný prostor, kde budou účastníci, spát, vařit, cvičit a provádět simulovaný výzkum. K němu jsou určené laboratoře a observatoře.

I na simulovaném Marsu je zima.

Mise začíná 13. ledna 2017. Šestičlennou mezinárodní posádku budou tvořit kromě zmíněné slovenské velitelky také občané Španělska, Izraele, Austrálie, Francie a Irska. Slovenská astrobioložka Michaela Musilová, která je místopředsedkyní Slovenské organizace pro vesmírné aktivity, bude velitelkou. Vybrala si jí organizace Mars Society, jež pokusný pobyt organizuje.

Slovenská astrobioložka se podobného projektu zúčastnila již v roce 2014. „Na stísněné podmínky jsem fyzicky i psychicky připravena. Proti mému prvnímu pobytu jsme posádka, která se už vzájemně zná a to je určité plus,“ dodala Musilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám