Hlavní obsah

Většina studentů VŠ je pro setrvání Česka v EU, k uprchlíkům jsou skeptičtí

– Praha

Většina studentů vysokých škol si myslí, že by měla Česká republika v Evropské unii setrvat. Členství podle nich přináší jednodušší vycestování do zahraničí za studiem či prací, přispívá i k zajištění bezpečnosti a hospodářského růstu. Pro vystoupení z EU je pouze čtvrtina studentů VŠ. A jen pětina z nich se domnívá, že lidé směřující masově do Evropy utíkají před válkou a mělo by se jim pomoci. Zjistil to průzkum časopisu Studenta mezi více než tisícovkou vysokoškoláků.

Článek

Jako důvod pro odchod z EU studenti nejčastěji uvedli oslabení národních zájmů, tedy nesouhlas s rozhodováním z Bruselu.

Šedesát procent studentů VŠ je nakloněno prohlubování ekonomických vztahů s Ruskem a Čínou.

„Dalšími důvody pro vystoupení byly nesouhlas s aktuální politikou unie a nedůvěra v to, že koncept EU funguje,” doplnila v tiskové zprávě šéfredaktorka časopisu a organizátorka průzkumu Markéta Paráčková.

Většina je proti bezvízovému styku Turecka s EU

Šedesát procent studentů VŠ je nakloněno prohlubování ekonomických vztahů s Ruskem a Čínou. Považují za potřebné respektovat silnou pozici těchto zemí na světovém trhu.

Devět z deseti respondentů je ale proti tomu, aby Turecko mělo bezvízový styk s Evropskou unií. O jeho zavedení Turecko usiluje v rámci jednání o řešení migrační krize.

Kolonizace Evropy?

Poměrně skeptičtí jsou studenti k uprchlíkům. Pouze pětina z nich se domnívá, že lidé směřující masově do Evropy utíkají před válkou a mělo by se jim pomoci. Zhruba třetina studentů soudí, že migrace je motivována ekonomicky.

Téměř čtvrtina respondentů dokonce varovala, že se jedná o první fázi kolonizace Evropy muslimy, proti které je nutné zakročit.

Ze stejného průzkumu rovněž vyplynula určitá nedůvěra studentů v to, že volby mohou něco změnit. Přesto k nim velká část chodí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám