Hlavní obsah

Čeští vědci přišli s novým zjištěním o vlivech ovzduší na novorozence

– Praha

Vědci z Akademie věd (AV ČR) mají nová měření, která ukazují, jak znečištěné ovzduší ovlivňuje těhotné ženy a novorozence. Z prvních závěrů výzkumu vyplývá, že zvýšené koncentrace rakovinotvorného benzo(a)pyrenu způsobují častější výskyt nemocí u dětí i změny v jejich genetice. Vědci při měřeních srovnávali stav ovzduší v Českých Budějovicích a Karviné v létě i zimě a jeho vliv na nemocnost a vývoj čerstvě narozených dětí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Karvinský Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

Výzkum trval čtyři roky a výsledky se stále analyzují. Vědci odebírali vzorky u 400 čerstvě narozených dětí a jejich matek.

„Ukázalo se, že koncentrace benzo(a)pyrenu v Karviné v letních měsících jsou na úrovni zimních koncentrací benzo(a)pyrenu v Českých Budějovicích, což je kolem 1,3 nanogramu,” uvedl genetik Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny.

Koncentrace překračuje limit

V zimě v Karviné dosahují koncentrace této škodliviny více než pět nanogramů na metr krychlový.

Roční průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) překročily imisní limit na 20,3 procenta území Česka, kde žije až polovina obyvatel. Oproti předchozím rokům byla větší část státu i samotných Čechů navíc vystavena nadlimitním koncentracím přízemního ozonu.

Vědecký tým také zjistil, že se v zimě častěji u karvinských dětí vyskytovala genetická a oxidační poškození DNA, což negativně ovlivnilo jejich metabolické dráhy, imunitu a vývoj mozku.

„Myslím, že jde o unikátní výsledek, zkoumané soubory jsou relativně dost veliké,” ohodnotil Šrám, který výzkum představil na semináři v AV ČR.

Onemocnění dýchacích cest

Díky spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze mohli akademici také zanalyzovat polycyklické aromatické uhlovodíky pocházející z průmyslu, lokálních topenišť a dopravy, v moči matek a novorozenců. Právě k nejznámějším patří benzo(a)pyren.

„Z toho je také vidět, že největší koncentrace těchto metabolitů se zjistily u karvinských novorozenců v zimě,” dodal.

Akademici také podle Šráma vyhodnocovali nemocnost dětí ve věku do dvou let, kde pozorovali, že právě karvinské děti jsou více nemocné než českobudějovické, zejména v onemocnění dýchacích cest. Výzkum byl podle Šráma nákladný kvůli expresi genů, která zkoumá uložené informace v genu.

Podle aktuální ročenky ČHMÚ o stavu ovzduší v loňském roce má většina znečišťujících látek v ovzduší od roku 2000 klesající trend, i když méně výrazný než v 90. letech. Přesto některé škodliviny s negativními dopady na lidské zdraví stále překračují nepřípustné koncentrace v řadě lokalit. Největší problém způsobují prachové částice PM10 a PM2,5, benzo(a)pyren a přízemní ozon.

Limity jsou překračovány ve všech městech, nejzávažnější situace ale trvá v aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek. Ovlivňuje to průmysl na obou stranách státní hranice, hustá zástavba s nevhodným vytápěním, většinou uhlím, a doprava. Ta nadlimitně znečišťuje ovzduší také v Praze a Brně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám