Hlavní obsah

NASA vypustila první meteorologický satelit nové generace

Mys Canaveral (USA)

Nosná raketa Atlas V vynesla v neděli z floridského Mysu Canaveral první ze čtyř geostacionárních meteorologických satelitů nové generace, které americká vesmírná agentura NASA připravuje pro americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA). Mají být schopné sledovat v reálném čase tvorbu bouří nad americkým kontinentem a umožnit tak lepší předpovědi počasí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Atlas V, která vynesla do kosmu první ze čtyř meteorologických satelitů nové generaceVideo: Reuters

 
Článek

Vypuštěný satelit GOES-R (Geostationary Operational Environmental Satellite) bude posílat záběry zachycující vývoj počasí a formování nejnebezpečnějších bouřek v časovém rozmezí od pěti minut do 30 vteřin. Tato schopnost podle očekávání vědců přispěje k přesnějším předpovědím počasí.

„Nehybně” ve výšce 35 tisíc kilometrů

Cílová geostacionární dráha této družice za miliardu dolarů (25,5 miliardy korun), která bude podle NASA známa pod označením GOES-16, se nachází ve výšce zhruba 35 tisíc kilometrů. Z pohledu pozorovatele na Zemi bude přístroj zdánlivě stále na jednom místě.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Atlas V

Aby se satelit nacházel na geostacionární dráze a z povrchu naší planety se jevil nehybný, musí se pohybovat kruhovou rychlostí v rovině rovníku a musí mít stejnou úhlovou rychlost jako Země.

Vývoj celého nového systému, tvořeného čtyřmi satelity, stál 11 miliard dolarů (281 miliard Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám