Hlavní obsah

Test motorů pro nejsilnější raketu byl úspěšný, NASA nabízí zpomalené záběry zažehnutí

Novinky,

NASA otestovala nejsilnější přídavný raketový motor na světě již koncem června v Utahu, až ve druhé polovině září však úřad zveřejnil působivé zpomalené záběry jeho startu. Největší a nejsilnější raketa na světě nazvaná Space Launch System (SLS), by měla spolu s posádkovým modulem Orion v roce 2018 dopravit astronauty k Měsíci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila zpomalené záběry z červnového testování raketového motoru v UtahuVideo: Reuters

 
Článek

Test motorů trval dvě minuty. Po zažehnutí se teplota uvnitř dostala až na více než 3300 stupňů Celsia, jak připomněla agentura Reuters. [celá zpráva]

„Prvotní analýza testu ukazuje, že veškerá zařízení pracovala mimořádně dobře. Shromáždili jsme tak důležité údaje potřebné k prokázání, že jsme se v rámci testování úspěšně dostali k cíli,“ uvedl Mat Bevill ze SLS Boosters Office.

Příprava i na Mars?

To funguje při Marshall Space Flight Center, což je vedoucí vědecké středisko amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pro výrobu raketových motorů, palivových nádrží, výcviku posádek, navrhování a výstavby Mezinárodní vesmírné stanice. Vedoucí středisko sídlí v Alabamě, odkud projekt největší rakety SLS řídí.

NASA rovněž neustále vylepšuje modul Orion. V budoucnu by totiž mohl dopravit astronauty nejen k Měsíci, ale i k Marsu.

Reklama

Související články

Sonda Juno se přiblížila k Jupiteru

Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se v sobotu poprvé dostala do blízkosti Jupitera. K plynné planetě se přiblížila na...

Výběr článků

Načítám