Hlavní obsah

Klíčový systém pro výzkum má příští týden konečně začít plně fungovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Informační systém pro výzkum, jehož výpadek byl silně kritizován vědci i vysokými školami, bude podle vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) plně v provozu od příštího týdne. Pro veřejnost je v hlavních částech v pořádku už nyní. Systém přestal fungovat 1. června po více než deseti letech, protože se Úřad vlády ČR nedohodl s dodavatelem na dalším provozu. Na páteční tiskové konferenci Bělobrádek uvedl, že vládní úřad vybudoval nový systém za čtyři měsíce. Podle něj také výrazně ušetřil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek

Článek

Jde o klíčový systém, ve kterém jsou veškeré informace o výzkumu, jeho financování, výsledcích a veřejné podpoře. Rada vysokých škol před dvěma týdny upozornila, že kvůli výpadku nemohou poskytovatelé, tedy ministerstva, vyplácet finanční podporu na výzkum. Vládu kvůli tomu kritizovala již v červnu. [celá zpráva]

„Mohu vás ubezpečit, že tím, že jsme převzali systém na Úřad vlády včetně nového vybavení a finančních prostředků na personální zabezpečení, ušetříme minimálně 50 procent nákladů. Zároveň tím, že jsme nepřistoupili na podmínky bývalého dodavatele, jsme ušetřili další desítky miliónů korun," uvedl vicepremiér.

Dříve stát za službu platil kolem deseti miliónů korun ročně. Nyní by měly roční náklady vyjít na čtyři milióny. Provoz nově zajišťuje Úřad vlády ČR na vlastním zařízení a má k němu i práva. Systém přes deset let spravovalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha. Smlouva skončila letos 31. května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám