Hlavní obsah

Zkušení učitelé mají začít pomáhat nováčkům za rok

Praha

Pokud bude schválen kariérní řád, začnou zkušení, takzvaní uvádějící učitelé pomáhat pedagogickým nováčkům od září 2017. Měli by mít příplatek tři tisíce korun a učit méně hodin. Na středeční tiskové konferenci před zahájením školního roku to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kariérní řád upravující profesní růst pedagogů je jednou z novinek, které připravuje. Vláda ho ještě neprojednávala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Návrh už ale má konkrétní podobu. Začínajícím učitelům by měl uvádějící učitel, tedy zkušený kolega z téže školy, pomáhat po celé dvouleté adaptační období.

Od září 2018 by měly začít fungovat příplatky pro jiné specializované posty ve školách. Třetí kariérní stupeň určený pro lídry předmětů a oborů se bude nejdříve ověřovat v praxi.

Boj se šikanou

Ministryně plánuje brzy představit kroky týkající se boje se šikanou a respektem na školách. To je téma, o němž se bouřlivě diskutovalo zejména v souvislosti se šikanováním učitelky střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, které vyšlo najevo v únoru. [celá zpráva]

Ministerstvo do podzimu připraví pro mateřské školy doporučení ke vzdělávání dětí mladších tří let, které už nyní v některých školkách jsou.

„Máme vyřešeny všechny problémy ohledně hraček, herních sestav, spotřebního koše, tedy praktické záležitosti,” řekla Valachová.

Platy učitelů by měly nadále růst

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na prahu nového školního roku připomněl růst platů učitelů a dalších pracovníků regionálního školství. „Poprvé jsme zvýšili platy učitelů v listopadu 2014. Podruhé jsme zvýšili tarifní platy v říjnu 2015 a potřetí od 1. září letošního roku. Celkem se tarifní platy učitelů za působení naší vlády zvýšily o necelých 15 procent,” řekl.

Odbory požadují, aby se v letech 2018–2020 zvyšovaly učitelské platy o 15 procent ročně. [celá zpráva]

Sobotka souhlasí, že by růst platů učitelů měl pokračovat. „Musíme zohlednit ostatní potřeby, které jsou ve školství, a možnosti státního rozpočtu,” poznamenal.

Místo ve školce i podpora sportování

Z legislativních novinek ocenil schválení novely vysokoškolského zákona, zákaz propouštění učitelů na prázdniny a skutečnost, že budou mít díky novele školského zákona děti postupně nárok na místo v mateřské škole.

K lepšímu se podle něj změnilo i financování sportu. „Posílila se transparentnost financování sportu a postupně navyšujeme objem prostředků, které na sport jdou,” řekl.

Vláda se snaží především o podporu sportování dětí a mládeže a část peněz směřuje přímo do oddílů, které s dětmi pracují. Příští rok vydá stát na sport asi šest miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám