Hlavní obsah

Policie stíhá tři studenty za šikanu učitelky, za její smrt ale nikdo vinu nenese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie ukončila prověřování smrti učitelky angličtiny ze Střední průmyslové školy Na Třebešíně. Na její smrti se nikdo nepodílel, řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk. Stíháni jsou ale tři studenti, a to za šikanu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Střední průmyslová škola Na Třebešíně v pražských Malešicích, kde došlo k šikaně učitelky.

Článek

„Ve věci prověřování úmrtí učitelky kriminalisté zjistili, že nebylo zaviněno, byť i jen z nedbalosti, cizí osobou. V této souvislosti tedy nedošlo ke spáchání žádného trestného činu,“ konstatoval Daněk.

Kvůli šikaně učitelky jsou ale stíháni tři studenti. „Je vedeno trestní stíhání proti třem mladistvým, a to hned pro několik trestných činů. Vzhledem k jejich věku nemohu být však k věci jakkoli konkrétní, a to s odkazem na trestní řád,“ uvedl mluvčí.

Škola obdržela videozáznamy se šikanou v lednu od studentů. Bylo na nich k vidění, jak učitelka čelí útoku tří studentů se sklopenou hlavou a mírným přemlouvajícím tónem. A to, i když jí skáčou po katedře, vystrkují na ni rozkrok, křičí jí sprostě do obličeje, tahají ji za vlasy, pronásledují ji na chodbách nebo vystaví hradbu z lavic u dveří třídy, aby nemohla projít. Teror žena snášela asi půl roku.

Vedení školy podle inspekce selhalo

Na konci ledna se zhroutila a začátkem února zemřela v jedné z pražských nemocnic. Vedení školy žáky nejprve potrestalo podmíněným vyloučením ze studia a trojkou z chování. V dubnu pak škola dva studenty vyloučila. [celá zpráva]

Selhání vedení školy v březnu připustila i školní inspekce. Jak tehdy uvedla, tehdejší ředitel František Bártl prý od října 2015 věděl „o nevyhovující úrovni výuky a také o dlouhotrvající nekázni žáků, která v důsledku neřešení celé záležitosti vyústila až v napadání učitelky”. Ředitele následně odvolal magistrát. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám