Hlavní obsah

Do tří let by učitelé měli mít 130 procent průměrné mzdy, požadují odboráři

Novinky, jas

Školské odbory se nespokojí se zvýšením platů, k němuž dojde již v září. Očekávají další růst platů pedagogů, aby se do tří let dostaly na 130 procent průměrného platu. Odboráři to v úterý uvedli na tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf školských odborů František Dobšík

Článek

Podle jejich představ by měly platy pedagogů růst v následujících třech letech alespoň o 15 procent. Takový požadavek odbory nepovažují za přemrštěný.

„Za ty tři roky bychom toho mohli dosáhnout,” dodal k požadavku šéf školských odborů František Dobšík.

Odboráři argumentují mimo jiné tím, že pedagogové jsou mimo jiné v souvislosti se startující inkluzí vystaveni větší psychické i administrativní zátěži a ti schopnější z pohraničí podle nich často míří do Německa, kde získají plat nepoměrně větší.

Bohumil Kartous ze společnosti Eduin konstatoval, že v současnosti při nynější kupní síle by se měl plat pedagogů pohybovat kolem 40 000 korun, aby byli mladí lidé motivováni jít učit. Stávající navyšování platů proto vnímá spíše jako dorovnávání dluhu stávajícím učitelům. „Neřeší to investici do budoucna,” dodal.

Tarify se učitelům od září zvednou v průměru o šest procent, nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Celkově se navýší objem na platy pedagogů o osm procent, u nepedagogických pracovníků o pět procent. Vláda o tom rozhodla minulý týden. [celá zpráva]

Anketa

Měli by mít učitelé 130 procent průměrné mzdy?
Měli by mít ještě více
39,5 %
Ano
3,4 %
Mají dostat přidáno, ale ne tolik
9,3 %
Mají mít stejně jako dosud
4 %
Mají mít méně než nyní
43,8 %
Celkem hlasovalo 842 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám