Hlavní obsah

Cermat hledá nového ředitele. Měl by to být odborník, míní EDUin

Novinky,

Ministerstvo školství vypsalo výběrové řízení na ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Tato organizace je odpovědná za koncepci, přípravu a vyhodnocení státních maturit a také připravovaných jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Poslední dva ředitelé, Pavel Zelený a jeho dřívější spolupracovník a dnešní ředitel Jiří Zíka, jsou však hodnoceni rozporuplně.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Zíka

Článek

O chystaném odvolání Jiřího Zíky, který se však hodlá pokusit svůj post obhájit, informovalo již dříve Právo. [celá zpráva]

Organizace, která prostřednictvím maturitních testů ovlivňuje obsah a zaměření vzdělávání na základních a středních školách, potřebuje velký společenský kredit.

Společná část maturitní zkoušky se připravovala průběžně od druhé poloviny 90. let. Zavedena do systému byla nakonec po několikanásobné změně koncepce i politického zadání v roce 2011. Odhaduje se, že na přípravu koncepce byla vynaložena více než miliarda korun.

Kritika nákladnosti a organizování

V současnosti je povinnou součástí státní maturity zkouška z českého jazyka, následně si maturant může vybrat buď zkoušku z matematiky, nebo z cizího jazyka.

Státní maturita je dlouhodobě kritizována pro svou nákladnost, organizační nedokonalost, chybovost i obsahové zaměření testů a utajování informací.

Podle vzdělávací společnosti EDUin by měl tuto pozici obsadit člověk s odbornými zkušenostmi, který zároveň vnímá dopady práce jím vedené organizace komplexně a s ohledem na dlouhodobý rozvoj vzdělávání.

Nabízí proto několik možných odborníků:

Martin Chvál – pracuje v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání při Pedagogické fakultě UK v Praze, věnuje se oblasti hodnocení výsledků vzdělávání, dříve již jako ředitel Cermatu působil.

Petr Suchomel – manažer České školní inspekce, dlouhodobě se věnuje oblasti hodnocení výsledků vzdělávání.

Jana Straková – pracuje v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání při Pedagogické fakultě UK, připravovala mezinárodní projekty hodnocení výsledků vzdělávání OECD v ČR (PISA, PIAAC).

Jindřich Kitzberger – pracuje jako ředitel společnosti Duhovka, která provozuje síť škol. Někdejší náměstek na MŠMT pro regionální vzdělávání a ředitel ZŠ.

Jana Palečková – působí na Přírodovědecké fakultě UK, během své práce v Ústavu pro informace ve vzdělávání se podílela se na přípravě mezinárodních šetření (PISA).

Ředitel EDUin Zdeněk Slejška shrnuje, že výběr nového ředitele by mohl tuto organizaci nasměrovat k tomu, aby klíčové zkoušky, které významně ovlivňují vzdělávání ve školách, sloužily k jeho kultivaci, nikoliv k degradaci. ČR má podle něj k dispozici několik odborníků, kteří by tuto důležitou práci mohli dobře vykonávat.

„Je samozřejmě otázka, zda je to zajímá a zda bude výběrové řízení takového člověka upřednostňovat. Každopádně by se lidé, kteří splňují kvalitativní požadavky, měli o tuto pozici ucházet, její vliv je značný,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám