Hlavní obsah

Personální zemětřesení u Valachové, šéf Cermatu musí svůj post obhajovat

Právo, Jiří Mach

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se odhodlala k tomu, co už před časem naznačila. K zásadním změnám na vedoucích postech ve svém resortu. Před několika dny odešel z funkce náměstka ministryně její stranický kolega Petr Hulinský. V dohledně době zřejmě skončí po třech a půl roku ve funkci šéfa Cermatu, organizace, která připravuje státní maturity, i Jiří Zíka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová, náměstek ministryně pro vzdělávání Václav Picl a ředitel Cermatu Jiří Zika

Článek

Ministerstvo školství totiž v pátek vyhlásilo výběrové řízení právě na post ředitele Cermatu. Zíka se ale nevzdá bez boje.

„Jsem připraven předložit koncepci a přihlásit se,“ řekl Právu Zíka. Podle informací Práva však nemá příliš šancí uspět.

Cermat není jedinou organizací ministerstva školství, kterou čeká změna vedení. Vypsáno bylo také výběrové řízení na pozici šéfa Domu zahraniční spolupráce, který spravuje například výměnný zahraniční program Erasmus a další mezinárodní projekty. Ředitelkou je zde Iva Tatarková.

Cíle a úkoly Cermatu se významně posunuly.
Kateřina Valachová

„Rozhodla jsem se vyhlásit postupně výběrové řízení v klíčových podřízených organizacích. Cílem je u více uchazečů ověřit různost pohledu na koncepční uchopení svěřených úkolů, které jsou pro školství klíčové,“ řekla Právu ve čtvrtek Valachová.

„Cestu výběrového řízení a posouzení odbornou komisí pokládám za nejvíce transparentní. Cíle a úkoly obou institucí se významně posunuly. Chceme tak dosáhnout vyššího souladu a spolupráce mezi jednotlivými organizacemi ministerstva školství,“ dodala.

Podle podmínek výběrového řízení, které má Právo k dispozici, by nový ředitel Cermatu měl prokázat, že se dobře orientuje v oblasti školské legislativy a správy, rovněž v pracovněprávních předpisech. Vyznat by se měl i v hospodaření příspěvkových organizací a problematice čerpání evropských fondů.

Neustálá kritika

Ministerstvo také požaduje, aby kandidáti měli za sebou alespoň pětiletou praxi ve státní správě či samosprávě. Zájemci také budou muset předložit pětistránkový plán rozvoje organizace na příštích pět let.

Dobře obeznámený zdroj z MŠMT Právu sdělil, že Valachová je s dosavadní prací Zíky nespokojena. Aby uspěl, musel by u výběrového řízení představit takovou vizi, která by plně odpovídala představám ministryně. Státní maturity a Cermat jsou pod palbou kritiky studentů i odborníků téměř neustále.

Někteří dokonce volají po ukončení státních maturit. Často se probírá, jaký má vlastně státní zkouška dospělosti smysl. Některé vysoké školy zase státní maturitu příliš neuznávají a u přijímaček na ni z drtivé většiny neberou ohled.

Sám Zíka se dostal do vedení Cermatu v roce 2012 po karambolu s maturitními slohy, kdy tehdejší ministr školství Petr Fiala (ODS) odvolal z čela Cermatu Pavla Zeleného.

Slohy tehdy opravovali hodnotitelé vyškolení Cermatem, podle kritiků byli příliš přísní. Propadali z něj i premianti. Úřady pak zaplavily tisíce žádostí o přezkum, vyslyšených jich bylo minimum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám