Hlavní obsah

Vzácná ryba postupně mizí ze Štrbského plesa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Síh maréna, který patří mezi lososovité ryby, v geneticky čisté formě prakticky vyhynul. Televize Markíza informovala, že ve vodách Štrbského plesa možná ještě žije několik kusů, ale bez šancí na přežití.

Foto: Profimedia.cz

Síh maréna (Coregonus maraena)

Článek

Televize tvrdí, že unikátní ryba žila v geneticky čisté formě už prakticky jen ve Vysokých Tatrách. Nezachránilo ji ani to, že se vyskytovala v národním parku s nejvyšším stupněm ochrany.

„Štrbské pleso bylo označené s velkou pravděpodobností za jedinou lokalitu na světě, kde se čistá forma síha marény ještě vyskytovala,“ uvedl ekolog Pavol Kráľ ze státních lesů Tatranského národního parku.

„Ve Štrbském plese žije ještě několik jedinců, kteří by se dali spočítat na prstech jedné ruky, možná dvou. To je natolik malý počet, že není šance k dalšímu přežití tohoto druhu v jezeře,“ dodal ekolog.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Štrbské pleso je oblíbenou destinací nejen Slováků

Rybáři se vzácné rybě snažili pomáhat tím, že lovili živočichy, kteří pro ni představují potravinové konkurenty. Ani to však nepomohlo. Selhaly rovněž všechny pokusy o umělý odchov.

Podle odborníků se pod vyhynutí unikátní ryby podepsala především zhoršená kvalita vody v důsledku aktivit člověka. Ochranáři začali bít na poplach už v roce 2001. Vzácně rybě totiž nevyhovoval proces zvýšené produkce řas ve Štrbském plese.

Zmíněná ryba byla do Štrbského plesa uměle vysazena v roce 1929 a ještě v roce 1986 byla označena za druhou nejpočetnější v plese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám