Hlavní obsah

Na 500 školáků z Vysočiny prochází testy na TBC. Má ji učitel angličtiny ze Zambie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Pět stovek školáků z Polné na Jihlavsku a Měřína na Žďársku je testováno na TBC. Děti přišly loni do styku s učitelem angličtiny ze Zambie, jenž je s tuberkulózou už dva měsíce hospitalizován v Jihlavě. Výsledky testů dětí z Polné jsou zatím negativní. Testy školáků z Měřína začnou v pondělí. Podle lékařů nejsou děti v přímém ohrožení, riziko nákazy TBC je velmi malé. Testování má hlavně preventivní charakter.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Definitivně musí závěry potvrdit ještě rentgenové vyšetření plic, jak ve čtvrtek informoval Jiří Kos z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

„U žádného ze zatím testovaných dětí se nic neprokázalo, všechny byly předem plošně proočkované," řekl Kos. Preventivní testy zajišťují plicní oddělení nemocnic v Jihlavě a Novém Městě na Moravě. Pokud jde o tuberkulózu, je to podle něj zřejmě největší preventivní akce na Vysočině v tomto desetiletí.

Výsledky do dvou až tří dnů

V Polné začaly testy zhruba 250 dětí začátkem tohoto týdne. Dětem se vpichuje látka tuberkulin do předloktí. Do dvou až tří dnů by se mělo na kůži projevit, zda je dětská imunita schopná tuberkulózu zvládnout. Testy přibližně 280 dětí z Měřína začnou podle Jany Vacovské z plicní ambulance novoměstské nemocnice v pondělí.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Fotografie bakterie Mycobacterium tuberculosis, která nejčastěji způsobuje tuberkulózu. Bakterie velká asi dva mikrometry je na snímku zvětšená 3700krát.

Mladý muž z jihoafrické Zambie je v ČR na základě vládního stipendia. Studoval na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Loni v druhé polovině roku učil angličtinu na základních školách v Polné a Měříně. Od února je hospitalizován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám