Hlavní obsah

Chomutov nechává ve školách měřit koncentraci radonu

Chomutov

Impulzem ke kontrole množství radonu v chomutovských školách bylo orientační měření, podle kterého byla v jedné škole zvýšená hodnota této radioaktivní látky. Výsledky podrobného měření ústavu pro radiační ochranu ukázaly, že množství radonu nepřekračuje normy, jak informoval mluvčí radnice Jan Rödling. Měřit se bude i dále.

Foto: Profimedia.cz

Detektor na měření radonu - ilustrační foto

Článek

Odborníci přeměřovali množství radonu ve 12. Základní škole akademika Heyrovského. Radon je všudypřítomný přírodní radioaktivní plyn, jehož zvýšený výskyt s sebou přináší nárůst nebezpečí výskytu rakoviny plic.

Hodně větrat

„V budově nebyly nalezeny místnosti, ve kterých by v době pobytu dětí byla překročena směrná hodnota,” konstatuje posudek. Odborníci upozornili, že škola musí radonu nadále věnovat pozornost. Tedy hodně větrat, zvláště ráno a po víkendu, kdy se může radon v uzavřených prostorách nahromadit.

„To my budeme samozřejmě dodržovat. Jsem rád, že měření ukázalo, že při běžném provozu děti a učitelé nebyli vystaveni zvýšenému množství radonu,” uvedl ředitel Miloš Zelenka.

Třídy, které se dočasně přesunuly do střediska volného času Domeček, se vrátí do školy.

Opatření v případě překročení norem

Radon se nyní bude měřit i v dalších chomutovských školách. „Kdyby i následné proměření ukázalo překročení norem, jsme jako město připraveni udělat protiradonová opatření,” uvedl náměstek primátora Marian Bystroň.

Orientační měření radonu si u státního ústavu může objednat každý zdarma, trvá zhruba jeden rok. Chomutov stojí na podloží, ze kterého je vyvěrání radonu běžné. Nové stavby už mají povinnou ochranu proti radonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám