Hlavní obsah

Průlom v transplantacích: Lékaři dokážou nastartovat a přenést i mrtvé srdce

– Sydney
Novinky, fia

Australští chirurgové v pátek oznámili průlom při transplantacích srdce. Podařilo se jim ve třech případech úspěšně transplantovat srdce, která byla technicky “mrtvá”, neboť v tělech dárců už přestala tlouci, informovala agentura AFP.

Lékaři úspěšně transplantovali třem lidem mrtvé srdceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lékaři z Nemocnice sv. Vincenta a z Kardiologického výzkumného institutu Victora Changa v Sydney vyvinuli metodu, pomocí které dokážou znovu “nastartovat” srdce, jež po dobu 20 minut netlouklo. Znovu bijící srdce jsou pak schopni transplantovat do těla zachraňovaného pacienta.

Dosud se museli lékaři spoléhat na dárce, u nichž byla konstatována mozková smrt, ale jejichž srdce ještě bila. Australský objev by tak mohl rozšířit počet vhodných dárců a přispět k záchraně více životů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jediní tři na světě

Zatím tuto revoluční techniku použili ve třech případech. V prvních dvou se pacientům vede dobře a jsou bez komplikací, poslední stále vyžaduje intenzivní péči.

„Jsou jedinými třemi na světě,” prohlásil chirurg Kumud Dhital, profesor na University of New South Wales v Sydney.

„Víme, že v určitém časovém rozmezí můžeme srdce, podobně jako jiné orgány, oživit, restartovat. Ale až teď jsme schopni to provést takovým způsobem, že srdce, které se zastavilo, může transplantační tým nabrat, napojit na přístroje a poté je mohou chirurgové transplantovat,” dodal.

Děje se tak pomocí zařízení, jemuž se říká „srdce v krabici”. V něm je orgán uchovaný ve speciálním roztoku, v teple a elektrickými impulsy je stimulovaný k opětovnému tlukotu.

Několik transplantací srdcí, která již nebila, se pravděpodobně uskutečnilo v šedesátých letech 20. století. Vždy se ale jednalo o případy, kdy byli dárce i příjemce ve stejné nemocnici a přenos orgánu tak zabral velmi málo času. Nová metoda je revoluční v tom, že dokáže uchovat srdce v opětovně použitelném stavu dalších pět až osm hodin.

Rozšíření transplantace i tam, kde to dosud nešlo

Ředitel Kardiologického výzkumného institutu Victora Changa Bob Graham odhaduje, že jen v Austrálii by mohl počet úspěšných transplantací srdce stoupnout o 20 až 30 procent.

„Tohle může otevřít možnost transplantací srdce i v zemích jako Japonsko, Vietnam a další, kde definice smrti je smrt srdeční, nikoli mozková,” řekl Graham.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám