Hlavní obsah

Noční oblohu rozzářil krvavý Měsíc

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obloha nad asijským a americkým kontinentem se v noci z úterý na středu zbarvila do ruda. Lidé mohli tento zajímavý úkaz sledovat díky úplnému zatmění Měsíce. Evropané kvůli časovému posunu a dennímu světlu astronomický jev zvaný krvavý Měsíc (Bloody Moon) pozorovat nemohli.

BEZ KOMENTÁŘE: Zrychlený časosběrný záznam úplného zatmění MěsíceVideo: NASA

 
Článek

K zatmění Měsíce dochází ve chvíli, kdy je jediná přirozená družice naší planety zastíněna Zemí. A to navíc pouze za úplňku. Kvůli tomu, že je měsíční dráha nakloněna ve srovnání se zemskou zhruba o pět procent, nedochází k tomuto astronomickému jevu během každého úplňku, ale maximálně třikrát do roka.

Foto: Mike De Sisti, ČTK/AP

Zatmění přirozené družice Země mohli lidé sledovat nad asijským a americkým kontinentem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zbarvení Měsíce způsobuje slabé sluneční záření, které se lomí přes zemskou atmosféru a proniká do zemského stínu. Díky tomu mění přirozená družice naší planety během více než hodinové show zbarvení od oranžové přes krvavě červenou až po hnědou barvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krvavý Měsíc nad Indií a ČínouVideo: Reuters

„Kouzlo tohoto astronomického jevu spočívá ve stejném slunečním záření, které je viditelné na Zemi při východech a západech Slunce,“ uvedl astronom Tony Phillips ze serveru SpaceWeather.com.

V noci z úterý na středu mohli lidé sledovat zatmění Měsíce v Austrálii, Severní Americe, na západě Jižní Ameriky a ve východní Asii. Letos se však nejednalo o první zatmění, krvavý Měsíc byl viditelný už 15. dubna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úchvatný pohled na krvavý Měsíc se naskytl lidem v australském MelbourneVideo: Reuters

Na jaře ani v noci z úterý na středu však nebylo možné sledovat tento astronomický jev z území České republiky. Krvavý Měsíc však půjde opět vidět příští rok 28. září a tentokráte bude viditelný i z tuzemska a dalších evropských států.

Doruda se přirozená družice naší planety zbarví také 4. dubna 2015, to však opět nepůjde z Česka vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám