Hlavní obsah

Hyperloop slibuje rychlost až 1287 km/h, cestovat budou lidé i auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Kalifornský podnikatel Elon Musk představil v pondělí večer Hyperloop - projekt superrychlé meziměstské dopravy. Podle něj by mohli lidé do deseti let díky jeho projektu urazit více než 600 kilometrů z Los Angeles do San Franciska za necelou půl hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hyperloop slibuje rychlost až 1287 km/hVideo: Reuters

 
Článek

Hyperloop čili hypersmyčka má přepravovat lidi i automobily v hliníkových kapslích uvnitř dvou ocelových potrubí. Kapsle se mají pohybovat rychlostí až 1287 kilometrů za hodinu. Potrubím poletí na vystřeleném vzduchovém polštáři a dál je budou pohánět lineární magnetické urychlovače. Systém má mít solární pohon.

Foto: Paul Sakuma, ČTK/AP

Elon Musk v automobilce Tesla

Potrubí by mělo stát na pilotech podél stávající dálnice I5, která vede vnitrozemím a představuje nejkratší a nejrychlejší silniční spojení obou měst. Jednotlivé sloupy by od sebe měly být vzdáleny 50 až sto metrů. Hyperloop bude bezpečnější, rychlejší, levnější a pro cestující pohodlnější než rychlovlak, uvedl Musk na blogu.

Foto: Reuters

Muskovy skici hyperloopu

Plánovaný rychlovlak má urazit vzdálenost mezi oběma kalifornskými velkoměsty za 2 hodiny a 40 minut. Letadlo trasu absolvuje za hodinu a čtvrt a automobil za pět a půl hodiny. Kapsle hyperloopu umožní urazit vzdálenost mezi městy za si půl hodinu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Skiza kapsel hyperloopu

Podle Muska má Hyperloop stát necelých šest miliard dolarů (117 miliard Kč), takže bude více než desetkrát levnější než projekt rychlovlaku za téměř 70 miliard dolarů.

Musk odhadl, že celý projekt by mohl být hotový za sedm až deset let. Hyperloop by podle něj mohl ročně přepravit až 7,4 miliónu cestujících.

Musk, založil výrobce elektromobilů Tesla Motors a firmu pro lety do vesmíru SpaceX, která má smlouvu na vysílání nákladních lodí Dragon k orbitální stanici ISS. Investoval také velké sumy do stavby slunečních elektráren v Kalifornii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám