Hlavní obsah

Budoucnost cestování: Hyperloop má být dvakrát rychlejší než letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel úspěšné společnosti SpaceX, která zásobuje orbitální stanici loděmi Dragon, a výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk zveřejnil podrobnosti, jak chce nadzvukově spojit americká města Los Angeles a San Francisco. O novém projektu Hyperloop mluvil už minulý týden, ale až nyní zveřejnil detaily.

Foto: Profimedia.cz

Už žádné úmorné cestování po silnici, budoucností přepravy osob na vzdálenosti do 1600 km je podle Elona Muska Hyperloop.

Článek

Hyperloop by měl umožnit, že cesta mezi městy vzdálenými 600 km bude trvat jen asi půlhodinu. Navíc by měl stát méně než chystaná železnice, na níž mají jezdit vlaky rychlostí až 210 km/h.

Podle Muska bude doprava zajišťována v potrubí, ve kterém ale nebude vakuum a pohyb nebude bez tření, i když tření bude snížené. Více zatím neprozradil, ale naznačuje to, že zřejmě budou v potrubí se sníženým tlakem vzduchu kapsle, které se do něj vystřelí a v bezpečné vzdálenosti od stěn je budou udržovat magnety.

Zřejmě půjde o využití principu elektromagnetického kolejnicového děla, kdy vodivý projektil urychluje Lorentzova síla, která působí na vodič v elektromagnetickém poli. V tomto případě působí na náboj, který je na kolejnicích, do nichž je přiváděn elektrický proud. Tímto způsobem se americkému námořnictvu podařilo vypálit projektil o rychlosti mach 5 do vzdálenosti 200 km.

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk

Musk uvedl, že o novém způsobu dopravy začal uvažovat, když slyšel o výstavbě rychlostní železnice. „Začal jsem o tom přemýšlet, když jsem se dočetl o projektu kalifornského rychlovlaku, který vyvolal rozčarování. Vždyť je to horší, než letět letadlem. Začal jsem být trochu smutný, že věci se v budoucnosti nelepší.“ Zmínil ještě, že po vyřazení letounu Concord už neexistuje možnost nadzvukové přepravy cestujících: „Chcete, aby budoucnost byla lepší než minulost,“ dodal.

Podle něj se Hyperloop hodí pro města vzdálená do 1600 kilometrů. Nad tuto vzdálenost je podle něj lepší letadlo. Pod ní ale letadlo prohrává, protože se od něj musí nastupovat a vystupovat.

Hyperloop má být dvakrát rychlejší než letadlo a levnější než rychlovlak. „Chcete dopravní systém, který je asi dvakrát tak rychlý než nejlepší stávající alternativa, stojí méně, je bezpečnější, nepodléhá počasí a je pohodlnější,“ dodal Elon Musk.

Musk vydělal jmění na systému internetových plateb PayPal. Pak stál za vývojem nových kosmických raket Falcon, kosmické lodi Dragon a elektromobilů Tesla. Investuje do solární energie v Kalifornii. Vzhledem k vytížení kosmickými projekty ale nebude Hyperloop vyvíjet sám. Udělá to jen v případě, že se projektu nikdo nechytí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám