Hlavní obsah

K Zemi se blíží nejzářivější vlasatice od průletu Halleyovy komety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Zemi se blíží kometa, která by mohla být podle optimistických předpovědí astronomů nejjasnější vlasaticí od návštěvy Halleyovy komety v roce 1986. Těleso se nazývá Panstarrs (C/2011 L4) a bylo objeveno loni. O události informoval na webu České astronomické společnosti astro.cz Jakub Černý.

Foto: Teleskop LAST/R. Ligustri

Kometa Panstarrs zachycená italským teleskopem LAST

Článek

Jasnost komety je nyní na hraně viditelnosti velkými dalekohledy. Její největší zjasnění nastane příští rok na jaře. Protože se kometa začátkem letošního roku pohybovala po jižní obloze, čeští vědci ji pozorovali teleskopem z argentinské pampy. Kometu během února zachytili čtyřikrát.

Podle optimistického scénáře by jasnost komety Panstarrs měla mít zápornou magnitudu. Takovou jasnost mají například planety Venuše, Jupiter či Mars nebo Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Pozorovatelná by byla po dobu šesti týdnů. Astronomové nevylučují rozpad jejího jádra, při kterém by se uvolnilo množství prachu a plynu a kometa by byla ještě jasnější s ohonem táhnoucím se desítky stupňů po obloze. Průměr Měsíce v úplňku má půl stupně.

Realisté soudí, že by kometa Panstarrs mohla mít po obletu Slunce jasnost kolem jedné magnitudy a viditelná by mohla být měsíc. I to je slušná jasnost, u komety největší od roku 1997, kdy bylo možné pozorovat vlasatici Hale-Bopp. I největší pesimisté očekávají, že bude mít jasnost tři magnitudy a že bude viditelná i bez dalekohledu.

Panstarrs pochází z Oortova oblaku, který se nachází na hranici sluneční soustavy. Je v něm podle astronomů kolem biliónu kometárních jader vypuzených z vnitřních oblastí sluneční soustavy krátce po jejím vzniku. Díky gravitačním poruchám okolních hvězd se některé z nich vrací zpět ke Slunci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám