Hlavní obsah

Země s globálním oteplováním tloustne, dokazují vědci

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Planeta Země přibývá v pase a podle geofyziků z Kolorádské univerzity je na vině globální oteplování. Každoročně roztaje v polárních oblastech 382 miliard tun ledu a sněhu, který odteče do světového oceánu a podle nových měření se tato masa hromadí v oblasti rovníku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přitom podle serveru MailOnline planeta procházela od skončení poslední doby ledové před 20 000 lety procesem zeštíhlování. A v "pase", na rovníku, ztrácela každoročně o necelý milimetr. Bylo to způsobeno tím, že během doby ledové byla bílá pokrývka tak silná a těžká, že stlačovala Zemi natolik, že se vyboulila v rovníkové oblasti. Tání pak tento tlak oslabilo.

V současnosti však globální oteplování a další tání tento proces obrací a Země začíná pomyslně opět kynout s tím, jak se studené masy vody ve zvýšeném objemu tlačí do rovníkové oblasti. Vyplývá to alespoň z měření satelitního projektu Grace.

„Je zřejmé, že jiný proces vyrovnává smršťování Země v rovníkové oblasti,“ uvedl geofyzik John Wahr. Jeho prvotní analýza však neuvádí, nakolik se tento proces zeštíhlování a přibývání na rovníku měnil v čase, protože průměrné globální teploty jsou v současnosti nižší, než byly v období před osmi tisíci lety a také před čtyřmi tisíci lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám