Hlavní obsah

Italští archeologové vyzvedli kosti „Mony Lisy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdlouhavý proces rekonstrukce obličeje Lisy Gherardiniové – domnělé modelky pro obraz Mona Lisa génia Leonarda da Vinciho – odstartoval ve Florencii. Archeologové totiž našli hrob patřící této renesanční dámě a exhumovali její ostatky. Z několika kostí chtějí získat DNA.

Foto: Profimedia.cz

Spekulace kolem identity ženy z obrazu Mony Lisy trvají už řadu let.

Článek

Získanou DNA pak srovnají s ostatky dětí Lisy Gherardiniové, které jsou pohřbeny ve florentském kostele stojícím nedaleko jejího hrobu. Tím prokážou, že kosti skutečně patří Lise. Pak se bude pátrat po lebce a začne proces rekonstrukce jejího obličeje. Pokud bude podobný Moně Lise z obrazu, spekulace o tajemství kolem tohoto obrazu možná ustanou.

Archeologové při exhumaci používají geologické radary, které jim pomáhají lokalizovat kosterní pozůstatky Gherardiniové. „Stále věříme, že nalezneme velkou část lebky,“ tvrdí italští odborníci pracující v klášteře Sant‘Orsola.

„Je to velmi vzrušující objev, ale pořád nás čeká ještě mnoho práce,“ uvedl Silvano Vinceti, prezident komitétu italského Kulturního dědictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám