Hlavní obsah

Jihoafrický zázrak, rostlina kanna, zmírňuje stres a zahání hlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická vláda udělila první licenci místní farmaceutické firmě pro využití rostliny zvané kanna ke komerčním účelům. Jihoafričané kannu žvýkají stovky let pro její povzbuzující účinky.

Článek

Kanna neboli sceletium tortuosum zmírňuje stres, zlepšuje náladu, ulevuje při hladu a celkově zklidňuje. Vědci ji považují za potenciálně velmi užitečnou a domnívají se, že by mohla být významným přínosem jihoafrické ekonomice.

Na projektu, jehož cílem je výzkum rostliny a její komerční využití, se podílí jedna americká farmaceutická firma, ale zatím není jisté, zda v USA bude přípravek obsahující kannu povolen.

Potravní doplněk pro lepší náladu

Jako první získala licenci pro výrobu produktů z kanny jihoafrická společnost HGH Pharmaceuticals. Kannu chce prodávat jako potravní doplněk, ale zatím nepožádala o povolení k dovozu v žádné zemi, protože ještě nemá k dispozici všechny vědecké a technické údaje.

"Doporučujeme výrobek lidem, kteří mají stresující zaměstnání, pociťují úzkost, napětí nebo mají špatnou náladu," řekl šéf výzkumného oddělení firmy HGH Nigel Gericke.

Místní pastevci kannu žvýkají od pradávna a zahánějí tím pocity hladu, žízně a únavy. Kromě žvýkání se dá látka konzumovat v podobě čaje nebo kouřením.

Zatím nebyly objeveny negativní účinky ani  návykovost

Profesor botaniky z univerzity v Johannesburgu Ben-Erik Van Wyk se výzkumem této rostliny zabývá a řekl, že zatím neobjevil žádný negativní účinek ani návykovost kanny.

Gericke se o ní poprvé dočetl před 25 lety v jedné knihovně v Austrálii. Po návratu do JAR se vydal spolu s jedním psychiatrem k místním kmenům, aby ověřili účinky a dávky.

Společnost HGH spolupracuje při výzkumu s firmou P.L. Thomas & Co z New Jeresey, která chce dostat kannu do prodeje příští rok pod komerčním názvem Zembrin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám