Hlavní obsah

Američtí vědci vyvinuli robota, který umí lhát

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vojenští vědci vyvinuli program, který umožňuje robotovi oklamat svého protivníka. Program byl testován na jiných robotech a měl by fungovat i v interakci robota a člověka. O vývoji programu informoval britský Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Program umožní robotovi zjistit, zda jeho protějšek je schopen odhalit lež, a pokud ne, může ji využít k jeho oklamání. Podle technologického institutu v Georgii, jenž program vyvíjí, to má podobně fungovat i při střetu s člověkem, pokud tedy člověk nepředpokládá, že je robot schopen lži.

Koncept vojenských vědců by měl umožnit robotovi dostat se z nepřátelské léčky nebo se vyhnout chycení. Umožnilo by to například efektivnější a rychlejší přístup k náložím, které by měl robot zneškodnit, či odlákání protivníka.

Výzkum vědců však nevzbuzuje i záporné reakce. Vývoj robota schopného lhaní by podle odborníků mohl totiž působit negativně na veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám