Hlavní obsah

V Antarktidě bylo mezi dobami ledovými tepleji, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty v Antarktidě byly mezi dobami ledovými dvakrát vyšší, než se dosud myslelo. Tvrdí to studie, kterou dnes zveřejnil mezinárodní vědecký tým.

Článek

Poznatky prý ukazují, že Antarktida je velmi citlivá na oteplování podnebí. Zároveň mohou pomoci lépe předvídat důsledky budoucího oteplování.

Dosud se mělo za to, že v podobných mezidobích před 125 000, 240 000 a 340 000 lety byly teploty oproti těm dnešním vyšší o tři stupně Celsia. Tým vedený Louisou Simeovou z anglické Cambridge však dospěl k závěru, že to bylo o šest stupňů Celsia. Tehdejší oteplení prý vedlo k částečnému tání ledů Grónska a zvýšení hladiny moří o čtyři až šest metrů.

Antarktida byla dosud poměrně odolná vůči změnám klimatu. Může tomu však být podle vědců jinak, pokud se oteplování bude vyvíjet jako v minulosti. "Nevíme, zda současný stav podnebního systému může vést k oteplení východní Antarktidy o šest stupňů, ale nelze to vyloučit," řekla Simeová k článku týmu, který vyšel v mezinárodním vědeckém časopise Nature.

Vědci zjišťují teploty ovzduší a počet srážek v dávné minulosti měřením hodnoty izotopů v současných ledových krustách. Připouštějí, že tato měření nejsou zdaleka dokonalá. Například německý mořský geolog Gerhard Kuhn však soudí, že tato měření a jejich vylepšování má zásadní význam pro předpovídání důsledků budoucího oteplování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám