Hlavní obsah

Němci dohnali na internetu Čechy, mohou používat nejkratší domény

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O revoluci na německém internetu se postarala společnost Volkswagen. Díky jejímu vítěznému tažení za registraci dvoupísmenné domény vw.de, které skončilo až u Nejvyššího soudu, se pro registraci uvolnily další jedno a dvoupísmenné domény. V německé národní doméně .DE přitom donedávna platilo jednoduché pravidlo: jako doménu druhé úrovně nelze zaregistrovat nic, co má méně než tři znaky.

Foto: Profimedia.cz

Volkswagen už může na internetu vystupovat jako VW - ilustrační foto

Článek

Sdružení DENIC, které registruje domény první úrovně s koncovkou .DE, a které se v názvu domény dosud usilovně bránilo všemu, co má méně než tři písmena, se muselo před soudním verdiktem sklonit.

Nejvyšší soud totiž rozhodl, že DENIC musí automobilce z Wolfsburgu zaregistrovat doménu vw.de. Představenstvo DENIC se v této souvislosti rozhodlo uvolnit pro registraci i ostatní jedno- a dvoupísmenné domény.

Desetitisíce zájemců hned první den

Jak uvádí tisková zpráva DENIC, nová směrnice pro registraci domén v národní doméně .DE začala platit od 23. října 2009. Registrace byly spuštěny přesně v 9.00 a uplatňuje se při nich princip „first come, first served”, tedy velmi volně: „kdo dřív přijde, ten dřív mele". Od této chvíle bylo možné si registrovat jednopísmenné i dvoupísmenné domény stejně jako domény obsahující jenom číslice.

Podle informací DENIC se už během prvního dne sešly desetisíce žádostí o registraci.

Česko je internetově liberálnější

V Česku toto omezení padlo už před několika lety. Nepovolené dvoupísmenné domény shodné zejména s ISO kódy zemí však nebyly uvolněny najednou, jak to udělali Němci, ale byly nabídnuty v březnu 2002 ve veřejné dražbě. Jak uvádějí webové stránky českého registrátora CZ.NIC, z 250 nabídnutých bylo tehdy vydraženo 138 domén za částku téměř 1,7 mil. Kč, výtěžek dražby byl věnován na konto Paraple.

Na německém internetu už nyní najdete firmu Volkswagen na tvrdě vybojované adrese www.vw.de. V internetově liberálnějším Česku přitom stále ještě fungují stránky www.volkswagen.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám