Hlavní obsah

Zpěvačka Helena Blehárová, někdejší hvězda Bromova orchestru, slaví narozeniny

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesáté narozeniny dnes slaví zpěvačka Helena Blehárová, která se do povědomí publika zapsala hitem Š š š. I když natočila spoustu popových písniček, její doménou byl jazz. Mnozí si ji pamatují jako pěveckou hvězdu Orchestru Gustava Broma.

Foto: Robert Rohál

Zpěvačka Helena Blehárová.

Článek

Zpívat začala v rodné Žilině, kde se 28. června 1943 narodila a kde také absolvovala postupně první pěvecké krůčky. V rodném městě vystudovala gymnázium stejně jako zdravotní nástavbu, ale to už věděla, že by se přece jenom raději věnovala zpívání.

Její začátky a další životní i profesní peripetie přibližuje i kniha Československé legendy populární hudby - 70. a 80. léta, kterou nedávno vydalo nakladatelství Grada Publishing.

„Jako amatérská zpěvačka jsem měla za zády jazzovou kapelu Acryl a dost jsem se v tom vyžívala. Tehdy jsem se do jazzu zamilovala. Nebýt toho, že si mě na bratislavské Soutěži tvořivost mládeže všiml saxofonista Zdeněk Novák, který na mě upozornil Gustava Broma, tak nevím, kam by se moje zpívání ubíralo. Ale měla jsem obrovské štěstí – místo práce rentgenové laborantky jsem nastoupila do slavného bandu Gustava Broma na uvolněné místo po zpěvačce Jarmile Veselé. Tehdy jsem se natrvalo zabydlela v Brně.”

První singl jí vyšel v roce 1963, v následujícím roce se probojovala do první desítky nejoblíbenějších zpěvaček v anketě Zlatý slavík. Prakticky celá šedesátá léta (1962 - 1968) nahrávala a koncertovala s Orchestrem Gustava Broma. Nešlo jen o domácí štace, ale také o řadu vystoupení v zahraničí, ať už v rámci turné nebo prestižních festivalů například ve Varšavě, Manchesteru, Mnichově nebo Norimberku.

Vedle jazzových skladeb točila i popové písničky, hostovala v pražském Semaforu a dokázala zazářit na zahraničních festivalech (polské Sopoty, bulharský Zlatý Orfeus, MIDEM v Cannes). Později zpívala s kapelou Strýci, se skupinou Václava Zahradníka, v komorním pořadu s dvojicí Lasica - Satinský, v programu Josefa Laufera nebo v Banjo bandu Ivana Mládka...

Velkým hitem byla v roce 1967 skladba Š š š, kterou později přezpívala do filmového muzikálu režiséra Filipa Renče Rebelové (2001) Zuzana Norisová. „Tu písničku tehdy objevil můj tehdejší brněnský textař, později úspěšný fotograf, Jan Fiala,” vzpomíná Helena Blehárová. „Volal mi jednou pozdě v noci, že slyšel v rádiu písničku Sugar Town v podání Nancy Sinatrové a že si myslí, že by to byla písnička přesně pro mne a že už má i napsaný text. A tak vznikla Š š š - dodnes ji lidé chtějí na mých vystoupeních slyšet.”

Slušně nasazené tempo zvolnila zpěvačka počínaje rokem 1973, kdy se stala maminkou. K práci se vracela pozvolna. Začala opět zpívat s Orchestrem Gustava Broma, přitom si budovala svůj vlastní repertoár, který se projevil na prvním studiovém albu lakonicky nazvaném Helena Blehárová (1976).

Helena Blehárová odolávala léta nejrůznějším nabídkám z Prahy i ze zahraničí a dodnes žije v Brně. Dodnes také příležitostně vystupuje, a to právě s jazzově laděnou muzikou. Jejím manželem je brněnský výtvarník Ivan Blažek, s nímž má jedinou dceru Andreu. 

Dnes se někdejší pěvecká hvězda Bromova big bandu těší i ze dvou vnuků - dvanáctileté Gábinky a čtrnáctiletého Jakuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám