Hlavní obsah

Zkoušky Agenta Františka ve zlínském divadle přerušily prázdniny, premiéra bude 13. září

Novinky, Hana Vondrášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední předprázdninová zkouška uměleckého souboru Městského divadla Zlín je za námi. Přípravu inscenace Agent František ve službách Sherlocka Holmese v režii Patrika Lančariče přerušily na dva měsíce divadelní prázdniny.

Foto: Hana Vondrášková

Režisér inscenace Patrik Lančarič spolu s herci Pavlem Vackem a Romanem Blumaierem.

Článek

Po zaslouženém odpočinku všech účinkujících se zkoušky opět rozjedou na začátku září. Česká premiéra satirické komedie se uskuteční v sobotu 13. září při příležitosti zahájení nové divadelní sezony 2014/2015. V hlavních rolích se objeví Pavel Vacek a Roman Blumaier.

„Na začátku stála útlá novela Huga Vavrečky. Knížečka z pera diplomata, významného zlínského baťovce, prvorepublikového ministra a dědečka Václava Havla. Pak vznikl slavný film s Vlastou Burianem. A nyní: poprvé na divadelních prknech. Jednoho dne za Františkem Lelíčkem přijde Sherlock Holmes. S nabídkou, o které se mu ani nesnilo. A malý český (moravský) občan se ze dne na den ocitne v kolotoči politiky a diplomacie. Ale… riskuje… vlastní život. Stojí to vůbec za to? Jak se v tom politickém stroji bude pohybovat? Jaké jsou jeho úkoly? Známá látka se stává příležitostí pohrát si s původním příběhem současně, aktuálně, tak trochu ve stylu moderního Sherlocka Holmese,“ uvedl dramaturg inscenace Vladimír Fekar.  

„Zlínske divadlo nás s Petrom Pavlacom postavilo před vel´kú výzvu: vyrozprávať tento príbeh, nie jako sentimentálnu spomienku na posledné roky monarchie, ale jako aktuálny obraz svetovej politiky. Vavrečkova novela ten potenciál jednoznačne má. Stačí si len predstaviť ten neuveritelńe obrovský byrokratický aparát abstrahovanej krajiny, ktorá sa volá Európska Únia, pomenovať nové impériá a odrazu sme v prítomnosti, ktorá je až mrazivo živá. Takáto výzva sa neodmieta,“ řekl režisér inscenace Patrik Lančarič.

Ještě před premiérou zveme diváky do Dílny 9472 na neformální besedu s tvůrci a herci – Klevetivou středu 10. září v 17 hodin, která odhalí zákulisí příprav inscenace. V pátek 12. září v 10 hodin pak mohou první zvědavci vidět veřejnou generálku ve Velkém sále. Vstupenky na premiéru i první zářijové reprízy jsou již v prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám