Hlavní obsah

Žili na Tetíně, v místech, kde zavraždili babičku svatého Václava Ludmilu, obři?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevelká je obec Tetín, nad Berounkou se vypínající. Přesto místo velmi památné, historií i přírodní energií nabité. Tetín byl hraniční přemyslovským opevněním, z čehož je patrno, z jak malého knížectví vznikl později mohutný středověký stát.

Foto: Vratislav Konečný

Tetínské kostely svaté Kateřiny a Ludmily

Článek

Přemyslovská knížata byla nejkrutější, dokázala se s okolními rody nemilosrdně vypořádat. První politickou vraždou bylo zabití kněžny Ludmily, poté jejího vnuka Václava, a tím už si připomínáme českou státnost. Bratrovrah Boleslav pomohl Němcům zadržet Maďary u řeky Lechu, Evropa by jinak byla asijská.

Možná lebka mamuta

Jenže dávno před tím tu podle karlštejnského děkana Václava Hájka z Libočan, který na Tetíně pobýval po nařčení, že kupčil s ostatky svatých, žili obři.

Ve své Kronice české píše: „Jeden muž na Tetíně kopal sklep a narazil přitom na ostatky obra. Lebka byla tak velká, že ji sotva dva mužové obsáhli. Všechny tyto kosti odnesli potom na tetínský hrad, kde je umístili a v jedné síni ukazovali.“

Hájek byl známý ochutnavač kvašených tekutin a občas popustil fantazii uzdu.

Nálezy kosterních pozůstatků v krasových jeskyních nebyly neobvyklé, cokoli neznámého vyvolávalo strach a různé domněnky. Objevy zahrnovaly i pozůstatky mamutů a proč by tak velká leb nemohla být obří? Srovnání žádné nebylo a obrazotvornost velká.

Někteří záhadologové se domnívají, že ve zničených jeskyních mohlo být obětiště kultu Černého býka, keltského boha Teutatse, který mohl dát místu jméno Tetín, připisované slovanskými legendology Krokově dceři Tetě.

Na vrchu Damil nad Tetínem stálo zřejmě pohanské obětiště, další  pověst vypráví  o obřím ptáku Kuhánovi, který za teplých nocí létal nad Berounkou. S trochou fantazie, a nemusíte mít ani lysohlávkový rauš, uvidíte jeho mohutná křídla tvořená vápencovými skalami směrem ke Karlštejnu.

Před stovkami let tu krajina nebyla tak zarostlá, zdevastována lomy, které pohltily v 19. století i Turské maštale, jeskynní soustavu pod hradem i samotný přemyslovský hrad. Kolik památek se zničilo, se neví, zrovna tak, kam zmizely artefakty na Tetíně nalezené.

Trojkostelí tetínské

Na jednu obec je tu také velká koncentrace kostelů. Kostel svatého Jana Nepomuckého, dříve Archanděla Michaela, stojí prý v místě, kde měla být mimo hradiště pochována Ludmila. Nechala ho postavit vražedkyně Drahomíra, aby novým svatým nahradila oslavované jméno své tchyně, která tu začala konat zázraky.

Seskupení  dvou kostelů -  sv. Ludmily a sv. Kateřiny - je ojedinělé. Je mezi nimi úzká ulička, která se údajně zmenšuje. Až se dotknou, nastane konec světa. Ludmilin kostel má stát na místě kněžnina sídla, tady měla také být po vraždě pohřbena.

Kostel svaté Kateřiny, barokní svatostánek, má pod oltářem pozoruhodnost. Plochý neopracovaný balvan, na němž prý spočinula uškrcená Ludmila. A protože Ludmila je i patronkou pravoslaví, můžete se vyskytnout u scény, kdy vyznavači východního křesťanství líbají, lezouce po kolenou, čarovný kámen.

Na procházku po Tetíně je nejlepší vyrazit ve společnosti místního průvodce. Dozvíte se věci, že vám budou české dějiny těsné.

Reklama

Výběr článků

Načítám