Hlavní obsah

Žermanický přivaděč z řeky Morávky je v provozu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oprava části Žermanického přivaděče byla ukončena vyhodnocením zatěžkávací zkoušky, která proběhla ve dnech 6. a 7. listopadu. Prokázala úspěšnost opravy úseku v délce 1880 metrů, a to od rozdělovacího úseku ve Vyšních Lhotách až po most směrem na obec Dobratice.

Foto: Josef Zajíc

První část opravy Žermanického přivaděče. Pohled k rozdělovacímu objektu ve Vyšních Lhotách.

Článek

Práce byly zahájeny začátkem letošního roku úpravou terénu a stály 115 milionů korun, které byly hrazeny z rozpočtu státního podniku Povodí Odry.

Přivaděč tvoří umělé koryto vybudované v letech 1953 - 1958. Slouží ke gravitačnímu převodu vody z povodí řeky Morávky od jezu ve Vyšních Lhotách v říčním kilometru 11,334 do povodí řeky Lučiny, která je přítokem do údolní nádrže Žermanice. Technický stav přivaděče se vlivem postupujících let zhoršil, kdy byly zaznamenány až 40procentní ztráty vody při převodu.

„Během opravy části přivaděče jsme museli zajistit plynulou dodávku vody bez omezení pro průmyslové odběratele z přehrady Žermanice, což se nám také díky mimořádné manipulaci na vodních dílech Morávka, Olešná a Žermanice podařilo. Začátkem listopadu jsme opraveným přivaděčem převedli zkušebně 1 milion metrů krychlových a před zimním obdobím je v Žermanické přehradě dostatek vody,” informoval generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Takáč.

Podle technického ředitele státního podniku Povodí Odry Břetislava Turečka Žermanický přivaděč kromě gravitačního převodu vody s celkovým převýšením 94 metrů a dvaceti spádovými stupni na trase dlouhé 7,5 kilometru má také protipovodňovou funkci. V době povodňových průtoků je možné umělým kanálem převést až 40 kubických metrů vody za sekundu, pod soutokem s řekou Lučinou je to až 90 m3/s a odlehčit tak řece Morávce s jejím významným příznivým dopadem na povodňovou zabezpečenost Frýdku-Místku.

„V průběhu opravy bylo přemístěno k recyklaci přibližně 11,5 tisíce tun betonu a 29 tisíc tun výkopku. Následovala pokládka 3,6 km dlouhé drenáže s filtračním obsypem chráněným geotextilií v patě opevnění, návoz a úprava nového podloží se zhutněním, postupné uložené zhruba 28 tisíc metrů čtverečních separační folie a 10,9 km dilatačních pásů. Poté následovala ruční betonáž břehového opevnění a betonáž opevnění dna za pomocí rotačního válce, zavěšeného v rámové konstrukci,” doplnila Šárka Vlčková, tisková mluvčí Povodí Odry s.p.

Zhotovitelem díla byla, na základě výběrového řízení, akciová společnost OHL ŽS.

Řeka Morávka pramení v Moravskoslezských Beskydech pod vrcholem Bílý kříž ve výšce 800 metrů nad mořem. Na řece je vybudovaná údolní nádrž Morávka. Řeka Morávka se vlévá do řeky Ostravice před železničním nádražím ve Frýdku-Místku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám