Hlavní obsah

Zdravotničtí záchranáři v Sušici se přestěhovali do nových prostor

Novinky, Alena Lochmannová

Krajští zdravotničtí záchranáři v Sušici získali moderní prostory. Z nevyhovující základny v sušické nemocnici se tento týden přestěhovali do zrekonstruované budovy v areálu soukromé společnosti Nova nábytek.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Krajští zdravotničtí záchranáři v Sušici získali moderní prostory.

Článek

Jejich adresou, kde byl v pátek 1. dubna slavnostně zahájen provoz, se tedy stává Nová ulice s číslem popisným 252. Zdravotníci kromě moderního zázemí pro nepřetržitý provoz získali ve zmíněném areálu i tři garáže pro svá vozidla a sklad. Provoz záchranky v Sušici převzala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje od smluvního partnera, Nemocnice Sušice, už 1. ledna letošního roku.

V Sušici v současnosti pracují dvě výjezdové skupiny krajských záchranářů – rychlá lékařská pomoc ve složení lékař, zdravotnický záchranář a řidič a rychlá zdravotnická pomoc ve složení zdravotnický záchranář a řidič. Lékařská posádka v nejzávažnějších případech dojíždí i do oblasti Modravy a Horažďovic, kde má ZZS PK rozmístěny další výjezdové skupiny RZP. Od ledna příštího roku by v Sušici měly působit tři výjezdové skupiny.

„Na konci roku 2015 skončilo v Nemocnici Sušice poskytování služeb záchranky, které tam fungovalo na základě veřejné zakázky řadu let. Protože prostory nemocnice byly nevyhovující, rozhodlo se vedení Plzeňského kraje zajistit výjezdovou základnu v pronajatých prostorách v soukromém objektu, což je pro kraj rychlé a cenově výhodné řešení,” vysvětluje radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Rekonstrukci objektu za 900 tisíc korun zainvestoval podnikatel Petr Bešťák, majitel firmy Nova nábytek. Záchranáři tuto částku budou splácet formou navýšeného nájmu po dobu sedmi let. Nábytek a další vybavení za více než 200 tisíc korun nakoupila ZZS PK ze svých prostředků. Díky mimořádné iniciativě Petra Bešťáka se podařilo prostory zrekonstruovat během necelých tří měsíců a záchranáři se z nich mohou těšit tak brzy.

„"Rekonstrukce proběhla v rekordním čase a mě těší, že zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, kteří budou na tomto stanovišti působit, budou mít pro svoji práci pěkné pracovní prostředí. Věřím, že i to přispěje ke kvalitě poskytované péče v oblasti Sušicka,” dodala Milena Stárková, která společně s ředitelem ZZS PK Pavlem Hrdličkou, majitelem areálu Petrem Bešťákem a také s hosty – senátorem Janem Látkou a poslancem Igorem Jakubčíkem novou výjezdovou základnu přestřižením pásky otevřela.

Podobný názor má i ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička: „Sušičtí záchranáři jsou již od 1. ledna 2016 našimi zaměstnanci a jsme rádi, že se nám pro ně podařilo získat odpovídající moderní zázemí. Nová výjezdová základna vyhovuje všem hygienickým i stavebním předpisům, odpovídajícím způsobem bude upraveno i dopravní značení u výjezdu z areálu. Přednemocniční neodkladnou péči na Sušicku se nám podařilo nejen zachovat v plném rozsahu, ale zároveň i zestandardizovat směrem k trendům, kterými se snažíme její úroveň v celém Plzeňském kraji neustále zvyšovat.”

Reklama

Výběr článků

Načítám