Hlavní obsah

Zasaďte na podzim svůj strom, třeba ve skanzenu v Uherském Hradišti

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásnější podzim, než je v těchto dnech, bychom si snad ani nemohli přát. Slunce svítí, teplota tak akorát na procházku v přírodě. Občas i zafouká, ale to jen tak příjemně, abychom mohli zase po roce prohnat nožky našich ratolestí při pouštění draka.

Foto: Archiv Skanzenu Rochus

Kaple sv. Rocha

Článek

Podzimních krás si můžeme přijít užívat také do Skanzenu Rochus. V sobotu 26. října tam od 14 do 17 hodin bude probíhat opravdu bohatý program, v rámci 10. ročníku akce Stromy pro Rochus. I Vy můžete pomoci s výsadbou stromů a keřů v areálu parku.

Stromy mají v krajině nezastupitelný význam, jak pro člověka, tak pro zvířata. Pokud se rozhodnete aktivně zapojit, odměnou vám bude nejen dobrý pocit z „eko-skutku“, ale také vstup do skanzenu zdarma. Výsadba proběhne od 14 do 15 hodin, sraz účastníků bude v infocentru skanzenu.

V rámci vzdělávacího programu Dřevo je můj chléb budou představeny ukázky tesařské a bednářské práce, opracování dřeva na soustruhu a vyřezávání vařeček. Poradit se můžete osobně s arboristou – odborníkem na dřeviny. Poradí, jak pečovat o stromy, dozvíte se také o prospěšnosti stromů v krajině i městech.

Dalším hostem dne bude bylinkářka, která obohatí vaše znalosti o léčivé účinky dřevin. Zábavný a naučný program bude přichystán i dětem. Nebude chybět svařák, čaj a něco sladkého k zakousnutí.

Skanzen Rochus se nachází v Uherském Hradišti – části Mařatice. V areálu jsou ukázky lidové architektury Uherskohradišťska z konce 19. a začátku 20. století. Komplex lidových staveb dotváří, stodola, seník, klátové úly a vinohrad. Nedaleko areálu se nachází kaple sv. Rocha nebo rozhledna Rovnina, odkud dohlédnete na Vizovické vrchy, Nízký Jeseník, Bílé Karpaty i Pálavu.

Ve skanzenu jsou celoročně pořádány akce v souladu s tradicemi na Slovácku a roční dobou. Do konce roku 2019 se zde kromě sobotní výsadby stromů budou konat ještě další tři akce -  Adventní čas je tady zas, kdy si připomeneme, jak dobu adventní prožívali naši předkové, Radostná novina – akce zaměřená na dobu vánoční a nakonec Štěpánské koledování ve stodole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám