Hlavní obsah

Zámky Častolovice, Kostelec nad Orlicí a Opočno připravily neobvyklý program s výjimečnou atmosférou

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až letos 30. srpna již popáté ožijí české hrady a zámky v rámci Hradozámecké noci (tentokrát jich bude celkem osmdesát), nebude mezi nimi chybět sedm v Královéhradeckém kraji a tři z nich na Rychnovsku – Častolovice, Kostelec nad Orlicí a Opočno.

Foto: Dana Ehlová

Zámek Častolovice otevře své brány v rámci Hradozámecké noci 2014.

Článek

Zámek Častolovice otevře své „noční“ brány od 19 do 24 hodin. „Tak jako v předešlých letech i letos si budou moci návštěvníci plnými doušky vychutnat jedinečnou atmosféru nočního zámku, který se celý zahalí do kouzelného osvětlení,“ uvedl Zdeněk Bachman ze správy zámku.

„Výklad prohlídky zámecké Expozice bude obohacen o vzpomínky paní Cecilie Sternbergové, matky současné majitelky zámku paní Franzisky Diany Sternbergové,” dodal. 

Neopakovatelné zážitky je prý připravena poskytnout i zámecká kavárna, kde se budou moci hosté při svitu svíček zaposlouchat do tónů klasické hudby linoucí se po celém nádvoří.  

Také v rodovém sídle kostelecké větve rodu Kinských - v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí – chtějí překvapit. Večerní a noční prohlídky proběhnou každou hodinu od 18 do 23 hodin a už jejich název Láska v biedermeieru leccos vypovídá o tom, co zámečtí ve spolupráci se Spolkem historických tanců z Hradce Králové a skupinou scénického šermu Balestra z Letohradu připravili.  

Prozradit předem lze, že se jedná o prohlídky zámecké expozice Život v biedemeieru se speciálním programem a pro tuto příležitost připraveným vyprávěním o lásce nejen v rodině Kinských. Účastníky poslední prohlídky, začínající ve 23 hodin navíc provede osobně pan František Kinský.  

Zámek v Opočně ožije během Hradozámecké noci počtvrté a k návštěvě jsou zváni všichni milovníci historie a módy s tím, že v tajemné atmosféře nočních expozic vystoupí oživené postavy – některé již dobře známé z předchozích ročníků, jen v nových situacích, jiné premiérově „zhmotněné“.  

Specialitou opočenské noci jsou od prvopočátku kostýmy, které pořadatelům půjčuje nebo je přímo zhotovuje studentka historické antropologie a výroby oděvů Alena Zvolánková. Návštěvníci se díky ní setkají s modely inspirovanými všemi hlavními historickými módními styly, které v Evropě panovaly od druhé poloviny osmnáctého století do počátků století. Na „scéně“ se objeví například krinolíny nebo lehké a splývavé šaty typické pro empír, chybět nebude historický originál v podobě pánského společenského žaketu z roku 1906.   

Pořadatelé upozorňují, že módě bude v letošním ročníku věnována zvláštní pozornost. I proto se západní křídlo zámku stane dějištěm rozpravy o historické garderobě, kterou povede osobně Alena Zvolánková a budou ji ilustrovat nejen práce z její dílny, ale i několik precizně provedených kostýmů firmy Sartor Bohemia z replik historických látek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám