Hlavní obsah

Zámek Slatiňany nabízí o Velikonocích prohlídku pro každého

Novinky, Jaroslav Bušta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční svátky trávily bohaté šlechtické rodiny bývalé rakouské monarchie tradičně ve Vídni. Přesun z hlavního města se konal až po velikonočních svátcích, a to nejčastěji do letních sídel v Čechách a na Moravě na přelomu dubna a května.

Foto: Jaroslav Bušta

JIžní průčelí zámku Slatiňany

Článek

Do Velikonoc zazimovaná šlechtická sídla byla postupně svými správci otevírána, přijížděli a nabírali se noví zaměstnanci, kteří pak připravili celý dům pro majitele.

Nejinak tomu bylo i v případě knížat z Auerspergu, kteří z Vídně do Slatiňan jeli přes své lovecké sídlo Karlslust v Dolních Rakousích. Knížete dnes sice ve slatiňanském zámku již nepotkáte, ale přesto v jeho interiérech máte pocit, že tu ještě před chvíli byl on i celá jeho rodina. Letošní dubnové Velikonoce přináší v sezóně 2017 skutečně první chvíle plného provozu se všemi prohlídkovými trasami, které zámek nabízí.

Zámecká expozice je od letošního roku bohatší o kompletně obnovený interiér zámecké ložnice. Od opravené podlahy, přes repliky baldachýnu nad postelí a závěsy po instalaci původních obrazů, grafik, mobiliáře či tapiserie z francouzského Aubussonu z konce 17. století je nyní ložnice v podobě velmi blízké době předválečné.

Milovníky koní potěší návrat původních grafik a obrazů na loveckou chodbu, které byly od roku 1945 schované v depozitáři.

Zajímavostí je jistě i fakt, že loveckou chodbu projektoval František Schmoranz, kterého si o pár let později vybral i následník trůnu František Ferdinand d´Este. A tak se na zámku Konopiště objevila kopie slatiňanské lovecké chodby zaplněná mnoha sty trofejemi.

Rodiny s dětmi čeká o Velikonocích oblíbená prohlídka s žokejkou Latou, během které budou luštit tajenku, zodpovídat záludné Latiny otázky, aby na závěr byli odměněni klíčem ke 13. komnatě.

Nadšenci pro hrady a zámku si v rámci letošního Roku renesanční šlechty mohou na zámku ve Slatiňanech vybrat speciální prohlídku od sklepa po věž – mimořádně je prohlídka zavede také do prostor tzv. anglického dvorku, kde mohou spatřit odhalená originální sgrafita stará 440 let. Během této prohlídky navštívíte také velkou knížecí koupelnu, vystoupáte na věž, podíváte se spojovací chodbou do oratoře či navštívíte unikátně dochovanou kotelnu v suterénu zámku.

Kdo má rád zámecké parky, nebude cesty do Slatiňan litovat. Areál zámku dotváří pečlivě udržovaný šestnáctihektarový anglický park s drobnou architekturou a jezírkem. Navíc na letošní Velikonoce připadá termín, kdy opět rozkvétá před jižním průčelím veliký exemplář Magnolie Soulangeovy.

Zámek Slatiňany má otevřeno od Velkého pátku 14. 4. do Velikonočního pondělí 17. 4., a to od 10 do 15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám