Hlavní obsah

Zámek Loučeň žije po celý advent

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Loučeň je velmi zajímavým místem nejen díky zahradě s mnoha labyrinty, ale i možností zde strávit poučné, veselé a hlavně pak poklidné chvíle volna.

Foto: Monika Čapková

Svatomartinská hostina

Článek

Kvapem se blíží advent a s ním spojené vánoční akce a přípravy na slavnostní Štědrý den. Nejinak tomu bude na zámku Loučeň, ale i na dalších místech naší vlasti.

Na Loučeň se však můžete vypravit v kteroukoli adventní neděli a vždy tu najdete zajímavý program. Budete si moci vyrobit adventní věnec, poznat staročeské vánoční zvyky, pojíst stylové dobové pokrmy, zaposlouchat se do libých tónů barokní hudby, seznámit se s postavami spojenými s adventem (Barbora, Mikuláš, Lucie, Ambrož) a nebo poklonit se Ježíškovi při živém betlému.

Pořadatelé však na nádvoří zámku chystají i jiná překvapení. A kdyby vás snad nudila vánoční atmosféra a počasí vám přálo, můžete se rozeběhnout po rozsáhlé zahradě a zabojovat s nástrahami labyrintů.

Velmi navštívenou akcí na Loučeni bylo například svatomartinské posvícení, které vždy vrcholí příjezdem sv. Martina na bílém koni. Ten přiváží nejen požehnání svatomartinskému vínu, ale též zapaluje především dětem svíčky, lampiony a nově i lampionová přání, která jsou stále více v oblibě.

Ovšem velkou "postavou" a miláčkem fotografů byla ten den husa, spojovaná tradičně právě s oslavami svátku sv. Martina. Svá housátka si obmotávala červenou mašlí a tak při soutěži neměla problém si "své" dětičky poznat.

A aby to nebyla všechno jenom velká taškařice, bylo možné se během odpoledne dozvědět i něco více o zrodu legendy spojené právě se sv. Martinem. To když sv. Cecilie a sv. Kateřina rozprávěly se sv. Ondřejem o Martinovi a přípravách na jeho slavnost. To vše pak bylo proloženo ochutnávkou svatomartinských plněných rohlíčků. A samozřejmě nechyběla ani husa-pečená. A k tomu všemu dobré víno, teplá medovina, cimbálovka...

Tak se na Loučeni při loučení se starým rokem určitě zastavte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám