Hlavní obsah

Výzva Hudbou proti smutku našla řadu nadšených interpretů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak za dávných dob středověku pod okny a balkony stanula řada hudebníků, aby produkcí těch nejsladčích tónů vyloudili úsměvy na tvářích vděčných současných posluchačů.

Foto: Lukáš Prokeš

Pedagogové ZUŠ připravili koncerty pod balkony s horizontem modrého nebe.

Článek

Samota je zlá a nebezpečně se podílí na ztrátě požitku ze života. O to rychleji, když vysoký věk již tolik těch let nenabízí a každá chvilka strávená v okruhu přátel je tím největším potěšením.

Současná koronavirová pandemie však nebezpečím nákazy donutila lidské společenství uzavřít se do osamělých domovů. Tíhu této nepříznivé situace se rozhodli řešit umělci, kteří v Praze a Středočeském kraji pomáhají starší generaci dlouhé dny izolace překonat vyhlášením projektu "Hrajeme do oken", jehož poselstvím je "Nikdo není sám a nikdo by se neměl cítit sám".

Projektu se chopila další města, která zahájila koncerty pod okny na veřejném prostranství, v zahradách a domovech. V Domově pro seniory v Chocni ředitelka Magdaléna Peterková tuto iniciativu uvedla slovy:

„V pátek 24. dubna jsme pro naše obyvatele domova připravili s pedagogy ZUŠ Ústí nad Orlicí koncert pod balkony, kdy romantičtější povahy si mohly oživit prkna divadelních scén v podání bájných minesengrů či zavzpomínat na mladá léta při lidových melodiích, kdy moderní bubnový doprovod přiměl obyvatele mladé duchem si aspoň v mysli podupnout.”

Pedagogové ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí si v rámci tohoto projektu připravili na duben a květen sérii veřejných vystoupení převážně pro seniory, ale také pro veřejnost. Hned první uvedení se setkalo s velkým úspěchem, zejména s lidovými písničkami.

V Domově důchodců v Ústí nad Orlicí při vystoupení jejich kvarteta ve čtvrtek 23. dubna všechna okna do pokojů byla otevřená, aby si koncert užili i imobilní obyvatelé, pro které je přesun z lůžka na vozík již náročný. Navíc přálo příjemné počasí, a tak se záhy prostor před parčíkem zaplnil řadou seniorů, kteří si tak po dlouhé době dopřáli představení v živé podobě.

Nebylo to však poprvé. Na předchozí výzvu domova důchodců na sociální síti Hudbou proti smutku se přihlásila řada jednotlivců, takže diář sociální pracovnice Dany Matouškové je již zaplněn až do 15. května, a dostane se tak na všechny balkony budovy. První vystoupení Viktorky s housličkami proběhlo již v pondělí 20. dubna a bude v následujících týdnech pokračovat střídavě pod balkony na obou stranách budovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám