Hlavní obsah

VOŠ restaurátorská vyhlašuje třetí kolo přijímacího řízení na obor restaurování keramiky

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále tápete, na jakou školu jít? Nedostali jste se, nebo vám nevyhovuje obor, který studujete? Nebaví vás teorie a rádi byste zkusili něco víc řemeslného? Chcete udělat zásadní životní změnu a hledáte něco nového? Pak dávejte pozor, řešení existuje. Co takhle restaurování keramiky?

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Studijní obor je tříletý s denní formou vzdělávání, zakončený absolutoriem. Výuka se zaměřuje na záchranu keramických artefaktů. Keramické předměty, jejichž zrestaurováním se vrací jejich historická a estetická hodnota, poskytují škole převážně muzea, archeologické společnosti i soukromí majitelé.

V prvním ročníku se studium zaměřuje na archeologický materiál. Zpracovávají se keramické předměty od neolitu po středověk. Ve druhém ročníku je pozornost věnována lidové hrnčině, fajánsovým předmětům a kamenině. Ve třetím ročníku je výuka zaměřena na zpracování porcelánu.

Součástí pracovního postupu je osvojení restaurátorských technik, chemických analýz, kompletace a určování keramických střepů, lepení, doplňování chybějících částí a závěrečná retuš.

Studenti pracují převážně na historických originálech a mají tak jedinečnou příležitost seznámit se i s celou řadou vzácných keramických objektů, které zdobí depozitáře uměleckých sbírek. Výuka je provázaná s dalšími odbornými předměty, které jsou součástí učebního plánu. Příkladem je předmět základy fotografování, kdy student provádí odbornou obrazovou dokumentaci všech fází restaurátorského postupu.

Studenti získávají odborné znalosti v technologii a materiálech používaných při konzervování a restaurování keramiky, učí se základy vytváření nádoby na hrnčířském kruhu a modelování z volné ruky, zušlechťování povrchu nádob výpalem v peci na dřevo či zakuřováním.

Součástí studia jsou dějiny umění a dějiny řemesla. Ve výtvarné přípravě si uchazeč prohlubuje talent modelováním, kreslením a malováním. V cizím jazyce si studenti osvojují odbornou slovní zásobu, pracují s cizojazyčnými odbornými texty a literaturou. Studium je obohaceno poznávacími zájezdy v zahraničí i v České republice, odbornými exkurzemi a přednáškami.

Více o Vyšší odborné škole:

VOŠ restaurátorská se zrodila jako pomaturitní studium při Střední škole uměleckých řemesel v Brně. Později bylo pomaturitní studium transformováno na vyšší odborné. V roce 2003 byl pak otevřen nový obor Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik.

Na konci loňského roku se škola přestěhovala z Maloměřic do centra Brna na Francouzskou ulici, kde byly nově vybudovány unikátní restaurátorské ateliéry. Na škole lze studovat tyto obory: Konzervování a restaurování keramiky, Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby a Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik.

Pro budoucí absolventy školy se připravuje možnost prostupnosti do studia na vysoké škole, kdy jedním rokem navazujícího studia na Masarykově univerzitě získají bakalářský titul.

Přijímací zkoušky proběhnou: 19. září.

Přihlášky k přijímacímu řízení podávejte do 10. září (osobně lze i později), a to na adresu VOŠR: Francouzská 101, 602 00 Brno

Reklama

Výběr článků

Načítám