Hlavní obsah

Vítězem jihočeského kola T-Profi je tým Kern Liebers, za ním skončil Motor Jikov a Groz-Beckert

Novinky, Petr Pokorný

Vítězem jihočeského kola 5. ročníku soutěže T-Profi Talenty pro firmy, které se uskutečnilo ve čtvrtek 7. listopadu na českobudějovickém výstavišti v rámci výstavy Vzdělání a řemeslo, se stal tým strojírenské společnosti Kern-Liebers CR. Za ním skončily celky Motor Jikov Group a Groz-Beckert Czech.

Foto: Petr Pokorný

Tým Groz-Beckert Czech obsadil v jihočeském kole 5. ročníku soutěže T-Profi Talenty pro firmy třetí místo.

Článek

„Družstvo Kern-Liebers CR tak bude na jaře příštího roku hájit barvy Jihočechů v pražském celostátním finále soutěže T-Profi, jejímž hlavním iniciátorem a organizátorem je Hospodářská komora ČR,“ uvedl jihočeský zmocněnec Odborového svazu KOVO Jan Janoušek, který v hodnotící odborné porotě zastupoval Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS).

Vedle už zmiňovaných strojírenských společností Kern-Liebers CR Motor Jikov Group a Groz-Beckert Czech měly v krajském kole své týmy i Robert Bosch, Brisk Tábor, E.ON Česká republika, Jihostroj Velešín, EGE, Rohde & Schwarz a Engel Strojírenská. Dva mimosoutěžní týmy, které však akci dodaly mezinárodní atmosféru, vyslala do Českých Budějovic v rámci přeshraniční spolupráce Technická škola z hornorakouského Haslachu.

Sedmičlenná smíšená družstva tvoří podle soutěžních pravidel T-Profi vždy kapitán, jako zástupce firmy, tři žáci základních škol a tři středoškoláci, přičemž součástí týmu musí být alespoň jedna dívka. „Úkolem soutěžního týmu je pak postavit podle jednotné předlohy v časovém limitu konkrétní plně funkční technické zařízení,“ poznamenal Janoušek.

Průběh celé soutěže a funkčnost zkonstruovaného zařízení hodnotí odborná porota. Pořadateli jihočeského kola T-Profi byly už tradičně Jihočeská hospodářská komora (JHK) a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ).

Cílem T-Profi je nejen přilákat děti k technice, ale také podporovat a rozšiřovat spolupráci firem se školami. „Tato soutěž naprosto originálním způsobem propojuje jak žáky základních a středních škol, tak i firem s tím, že se reálně dotknou techniky. Společně musí něco sestrojit podle manuálu. K tomu potřebují technické myšlení, musí rozumět technickému textu a být manuálně zdatní. Navíc musejí kolektivně spolupracovat, zorganizovat a rozdělit si jednotlivé činnosti, aby dokázali v konkrétně daném čase svůj úkol splnit. To je přesně to, co firmy očekávají od technicky vzdělaných absolventů škol,“ zdůraznil Janoušek.

Vítězný celek Kern-Liebers CR byl složen z trojic žáků Základní školy Šindlovy Dvory a Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek. Pod značkou „stříbrného“ Motor Jikov soutěžili žáci Základní školy Nové Hrady spolu se svými staršími kolegy z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy automobilní a technické v Českých Budějovicích. Barvy „bronzového“ Groz-Beckert Czech pak hájili školáci z českobudějovické ZŠ Pohůrecká a středoškoláci z Educanet České Budějovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám