Hlavní obsah

Vítání občánků a osobní gratulace jubilantům se v Přerově ruší. Dárky přijdou poštou

Novinky, Redakce Novinky

Komise pro občanské záležitosti patří mezi nejvytíženější poradní orgány rady města. Letos ale opatření zavedená v souvislosti s koronavirem – násobená strachem o ty nejmladší a nejstarší přerovské ročníky – její činnost takřka pozastavila.

Foto: Magistrát města Přerova

Poslední setkání pětasedmdesátníků se konalo v Městském domě loni v říjnu.

Článek

Počítá se s tím, že až do konce roku nebudou obnoveny obřady vítání dětí, nesejdou se pětasedmdesátníci a letošní seniorští jubilanti místo stisku rukou a osobního přání dostanou poštou balíček s dárkem. Dojde tedy k útlumu téměř všech aktivit, které komise zajišťuje.

Vítání občánků patří celé roky k oblíbeným obřadům, prostřednictvím nichž jsou do řad Přerovanů vítány narozené děti. V historickém domě na Horním náměstí je čeká přijetí, pamětní list, dárek – a také focení před fotoplátnem s motivem města. Letošní rok se ale zapíše v tomto ohledu mezi ty, které „vítání“ nepřály.

„Naposledy jsme přivítali děti v sobotu 8. února – pak už nebylo možné žádnou další akci pořádat, proto jsme tradici museli poprvé v její historii přerušit,“ uvedl předseda Komise pro občanské záležitosti Pavel Košutek.

Radní města tento týden rozhodli, že preventivně se vítání občánků nebude konat až do konce letošního roku. Nedá se ale ani počítat s tím, že by se obřady pouze posunuly, protože v lednu roku 2021 by jich bylo příliš, a navíc děti by už na obřad věnovaný miminkům byly velké.

„Rodiče, kteří chtějí pro své dítě mít alespoň pamětní list, nám mohou na matrice – při přebírání rodného listu – zanechat na formuláři adresu, kam si přejí list poslat. Kromě toho od nás dostanou pro své dítě i milou hračku,“ doplnila Lenka Tomečková z přerovského magistrátu.

Obdobně je na tom i pět set Přerovanů, kteří přišli na svět v roce 1945. Jejich společná narozeninová party, která se měla odehrát v Městském domě 7. dubna, 19. května a 13. října, byla zrušena. Ale ani oni nebudou připraveni o dárek od města, doručený prostřednictvím pošty. Někteří ho už obdrželi, pětasedmdesátníci narození v létě, na podzim a v zimě ho teprve dostanou.

„A přijali jsme i opatření pro jubilanty, kteří měli nebo budou mít 80, 85, 90, 95, 100 a více let. Těm všem chodili naši zástupci osobně přát k jubileu – ale protože nechceme ničím ohrožovat jejich zdraví a bezpečnost, dárek jim rovněž zašleme. Podle posledních údajů se jedná o 713 Přerovanů, kteří letos slaví tyto kulatiny nebo půlkulatiny,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský.

Jediné, co komisi v tomto roce zůstalo k pořádání, jsou výroční svatby. Manželé, kteří si chtějí na matrice připomenout svůj slib - který si dali před padesáti, pětapadesáti, šedesáti, pětašedesáti či dokonce sedmdesáti a více lety – se mohou nadále hlásit. I tady ale musejí respektovat všechna nastavená hygienická a bezpečnostní opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám