Hlavní obsah

Veřejné oslavy k 75. výročí osvobození města Ostravy se neuskuteční

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava si na konci dubna připomene 75. výročí osvobození města a konce II. světové války. V minulých letech byly vždy tato významná výročí spojena s nabitým programem pro veřejnost. S ohledem na současnou situaci byl veřejný program zrušen.

Foto: Josef Zajíc

Vzpomínková ukázka osvobození Ostravy v okolí mostu Miloše Sýkory. 2015

Článek

„Přípravám oslav osvobození, které pravidelně probíhaly za velké účasti veřejnosti a veteránů, jsme věnovali řadu měsíců, ale v souvislosti s aktuální situací jsme neměli jinou možnost, než jejich veřejný program zrušit a 75. výročí osvobození města Ostravy si připomenout jiným způsobem. Mrzí nás to o to víc, že to mohla být jedna z posledních příležitostí, jak na událost zavzpomínat s žijícími hrdiny bojů z operace, která vstoupila do dějin druhé světové války. Bohužel je jich čím dál tím méně,” informoval primátor města Ostravy Tomáš Macura.

„Dohodli jsme se proto na spolupráci s regionálními médii, která zveřejní sérii článků a rozhovorů na toto téma. Navíc s historiky, kteří se specializují na tuto dobu spolupracujeme na vydání knižní monografie o Ostravsko-opavské operaci. Podobná reprezentativní publikace dosud překvapivě nevyšla. Kniha bude k dispozici na jaře příštího roku,” doplnil primátor.

Osvobození Ostravy 30. dubna 1945 předcházela rozsáhlá Ostravsko-opavská operace, která byla největší válečnou událostí na našem území. Trvala téměř dva měsíce. Oblast Ostravy a okolí měla pro nacistické Německo klíčový význam, jelikož byla hlavním zdrojem černého uhlí a centrem výroby oceli.

Město Ostrava osvobodila Rudá armáda pod vedením maršála Andreje Jeremenka. Podíleli se na něm také vyčleněné svazky 1. čl. armádního sboru. Během operace přišly o život tisíce sovětských a stovky československých vojáků.

V Památníku Rudé armády v Komenského sadech, u kterého se konají každoroční vzpomínkové akce, jsou uloženy ostatky stovek z nich. Velké rozhořčení veřejnosti vyvolalo v loni v říjnu postříkání památníku červenou barvou, kterou měli na svědomí neznámí vandalové.

Významným partnerem oslav byla Armáda České republiky, kterou zastupovalo Krajské vojenské velitelství.

„Pro nás je udržování vzpomínek na hrdinství československých veteránu důležitou součástí naší moderní identity. V minulých letech jsme vždy společně s městem spolupracovali na podobných akcích. Takovým společným poděkováním měl být i koncert Ústřední hudby Armády České republiky, který se měl konat 8. dubna 2020 a který jsme rovněž museli zrušit. Jsme v úzkém kontaktu s válečnými veterány a snažíme se jim v těchto nelehkých chvílích epidemie nemoci COVID-19 pomáhat,” uvedl ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Medek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám